A következő héjában sült édesburgonya pikáns sajttal kiegészítve lesz különösen érdekes. Bár elég sokáig tart a sütése, nem igazán munkaigényes, így megéri elkészíteni különleges alkalmakra..
Hozzávalók
- 3 db közepes/nagy édesburgonya (bio)
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 4-6 szál kakukkfű
- 1 kis tojás, felverve
- 10 dkg sajt (lásd tippek)
- Szerecsendió, só, bors
Elkészítés
- Az édesburgonyákat megmossuk, áttöröljük, majd hosszában kettévágjuk.
- Olajjal bedörzsöljük, tepsibe helyezzük, lefedjük fóliával.
- 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd 15 percig fólia nélkül.
- A sajtot apró kockákra vágjuk.
- A hagymát felaprítjuk, 5-10 percig forró olajban megpuhítjuk. Belepréseljük a fokhagymát, 1-2 percig sütjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk.
- Amikor az édesburgonya átsült, azaz puha a húsa, kivesszük a sütőből, és óvatosan kikaparjuk a húsát egy nagy tálba. Hozzáadjuk a hagymás keveréket, sajtot, tojást, 3-4 szál kakukkfű leveleit, majd egy krumplitörővel durván áttörjük. Sózzuk, borsozzuk, kb fél teáskanálnyi szerecsendiót reszelünk rá. Elkeverjük, majd a masszával megtöltjük az édesburgonya héjakat. Kevés olajjal meglocsoljuk.
- A töltött édesburgonyákat visszatesszük a tepsibe, majd 15-20 percig szép barnára sütjük.
- Tálalás előtt kakukkfű levelekkel megszórjuk.
Tippek
- Meglehetősen kiadós étel, így ideális főétel lehet vegetáriánus étrendbe vagy húsmentes napokra.
- Lehet köret is pl. grillezett, sült húsok mellé – remekül kísér steak-et.
- Az eredeti recept taleggio sajttal készül, amely egy kissé puha, pikáns olasz sajt – egyéb hasonló, pikáns sajt is megteszi. Mi kecskesajtot alkalmaztunk.
- Az édesburgonya húsát óvatosan kaparjuk ki – a héja könnyen szétszakad vagy megreped – továbbá forró is! Ha ropogósan kedveljük a héját, akkor érdemes visszatenni a kivájt hájakat a sütőbe néhány percre, miközben elkészítjük a tölteléket.
- A héjában sült édesburgonya pikáns sajttal kiadós és különleges étel, ideális családi ebédre vagy vendégváró alkalmakra.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu