A következő szeder és mandula szelet az angol piskóta receptje alapján készül, így nem csupán roppant egyszerűen összedobható, de az eredmény egy szuper laza, puha sütemény, amit gyerekek, felnőttek szívesen majszolnak..
Hozzávalók
- 17.5 dkg puha vaj vagy margarin
- 17.5 dkg kristálycukor
- Fél tk vanília esszencia
- 3 tojás
- 25 dkg sütőporos liszt
- 5 dkg őrölt mandula
- 1 ek tej
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg szeder
- kb 5 dkg mandulapehely
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy kb 22×22 centis tepsit kivajazunk, majd kibélelünk sütőpapírral.
- A vajat, vaníliát és cukrot világos krémmé keverjük. Beleverünk egy tojást, majd egyenként a másik kettőt 1-1 kanál liszttel együtt.
- Lapáttal beleforgatjuk a maradék lisztet, őrölt mandulát, tejet és citromhéjat. A tésztát az előkészített tepsibe áttöltjük, egyenletesre elsimítjuk.
- A szeder szemeket a tésztába nyomkodjuk, úgy, hogy a tetejük a tésztával egy szintbe kerüljenek. A mandula pelyhet a tészta tetejére szórjuk (annyit, hogy alaposan lefedje).
- A tepsit a sütő közepébe tesszük, kb 30 percig világosbarnára sütjük.
- A sütő ajtaját kinyitjuk, így 5 percig hűlni hagyjuk a süteményt, majd rácsra kiborítjuk.
- Hűli hagyjuk, majd kockákra felvágjuk.
Tippek
- Remekül kísér kávét-teát, különösen jól passzol angol tea mellé.
- Két-három napig puha marad, így ideális partikra, zsúrokra, kirándulásra, piknikre. Ideális sütemény egy délutáni teapartira.
- Allergiák: a tej és margarin lehet növényi eredetű, így tejérzékenyek is fogyaszthatják.
- A szeder és mandula szelet receptje valójában elkészíthető más bogyós gyümölcsökkel is – pl málna, eper, áfonya, cseresznye, meggy.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu