A paradicsomos bab világszerte közkedvelt étel, így rengeteg verziója létezik. A következő hibrid változat dél-amerikai ízeket varázsol az asztalunkra. A paradicsomos bab édesburgonyával nem csupán félórán belül elkészíthető, de egészséges is, így ideális rohanós, kímélős napokra..
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 80 dkg édes burgonya
- 1 ek szárított oregánó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 üveg passata (passzírozott paradicsom kb 70dkg)
- 1 konzerv fehér bab (lapos karóbab)
- 1 maréknyi mentalevél
- 10 dkg feta
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát felaprítjuk.
- Az édesburgonyát megpucoljuk, 3 centis kockára felvágjuk.
- Egy nagy lábasban az olajat felforrósítjuk, ebben a hagymát és édesburgonya darabokat 5 percig puhára sütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát és oregánót, 1 percig kevergetjük.
- A babot lecsepegtetjük, az édesburgonyához adjuk, majd felöntjük a paradicsom szósszal és kb 2-3 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, 15 percig rotyogtatjuk.
- Amikor a mártás sűrű, az édesburgonya puha, lehúzzuk a tűzhelyről.
- Fetát a tetejére morzsáljuk, esetleg grill alatt a sajtot megbarnítjuk (ez elhagyható).
- Tálalás előtt aprított mentalevelekkel megszórjuk.
Tippek
- Főételként tálaljuk pitta kenyérrel. Ideális egy vegetáriánus étrendbe. Vegán étrendet követők a sajtot helyettesítsék kemény tofuval!
- Köretként is nagyszerű lehet – különösen passzol grillezett, sült húsok mellé – pl steak.
- Az édesburgonya legyen kissé puha, de még harapós (al dente), azaz ne főzzük szét!
- Ugyanez a recept elkészíthető sütőtökkel is.
- Feta helyett alkalmazhatunk puha kecskesajtot is.
- A paradicsomos bab édes burgonyával nem csupán egy különleges verzió, szuper egészséges is, így remek diétás, karcsúsító és egészségtudatos étrendekbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu