A grillezett batáta az egyik legfinomabb és legegyszerűbb köret, amely kimondottan egészséges is. Elkészítése roppant egyszerű és gyors – akár grillsütőn, sütőben vagy grill serpenyőben grillezzük. Azonban egy kicsit oda kell figyelni rá, mert igen hamar átsül és könnyen megéghet, ennek ellenére kezdőknek is ajánljuk. Íme a recept felhasználási tippekkel..
Hozzávalók
- 1 nagy batáta
- Olívaolaj
Elkészítés
- A batátát átmossuk, ha bio termék, nem muszáj megpucolni, hiszen a héjában van a legtöbb vitamin. Felvágjuk hosszában max 1cm-es szeletekre.
- Egy szilikon ecsettel megkenjük mindkét oldalon, majd alacsony hőmérsékleten grillezzük.
- Grillsütőn: parázson grillezzük néhány percig – lávaköves grillsütő esetében a felső polcon, alacsony hőmérsékleten
- Sütőben: grill alatt 1-2 percig sütjük mindkét oldalon
- Grill serpenyőben – a grill serpenyőt megolajozzuk, majd a batáta szeleteket 2-3 percig minkét oldalon csíkosra sütjük
Tippek
- Fontos, hogy a a batáta harapós maradjon, azaz ne legyen túl puha.
- Tálaljuk köretként grillezett ételek mellé. Öntsük le valami finom öntettel
- Önmagában, főételként is nagyon finom – pl hús helyett vegetáriánusoknak.
- Tészta és kenyér helyett is hasznosíthatjuk pl lasagnet, de akár szendvicset is készíthetünk belőle
- Méregtelenítés alatt tálaljuk egészséges salátával!
- Hidegen is remek snack lehet, főleg gyerekek számára. Remek bébi étel is.
- Csíkokra, felvágva mártogatósokhoz is tálalhatjuk partikon, piknikeken stb
- A grillezett batáta remekül passzol egy egészséges menübe.
Zest.hu