A thai konyha legfontosabb alapanyaga a curry paszta, amely fűszernövényekből zúzott, tömény, intenzív pép. Általában frissen keverik ki, amiből csupán 1-2 kanálnyi szükséges az ételek fűszerezéséhez. Nyugaton azonban elsősorban élelmiszerboltokban vásároljuk, pedig thai curry paszta könnyen készíthető házilag is. Íme néhány tipp ehhez.
Thai curry paszta összetevői
Három alapvető thai curry paszta létezik – zöld, vörös, sárga. Ezek csípőssége eltérő – a zöld paszta a legcsípősebb, míg a sárga csupán enyhén pikáns. Színüket a chili paprikának köszönhetik, a sárgában kurkuma is van. A curry paszták legfontosabb elemei a következők:
- Chili paprika: a legfontosabb alapanyag. Lehetőleg thai chiliket alkalmazzunk, ne mexikóit. Vörös chili pasztához sokszor szárított chili szükséges, amit paszta készítés előtt be kell áztatni. Felhasználás előtt érdemes a magházat (magokat, ereket) eltávolítani. Legyünk óvatosak a chilivel – minden chili fajta erőssége különböző!
- Shrimp paszta: szárított és erjesztett koktélrákból készült paszta, amely az ázsiai konyhák egyik legfontosabb alapanyaga.
- Galangal: gyömbérhez hasonló gyökér, íze intenzívebb. Felhasználás előtt hámozzuk meg!
- Ázsiai citromfű: hosszú, kemény, illatos fűszernövény. Felhasználás előtt a külső, kemény héját távolítsuk el.
- Koriander: autentikus thai receptek a koriander zöldfűszer minden részét hasznosítják (leveleit, szárát, gyökerét és magját). Koriander gyökér Európában nehezen beszerezhető, így a Zesten összeállított receptekben nem szerepel. (Természtesen konyhakertben termesztett koriander gyökere tökéletes autentikus paszták készítéséhez!)
- Salotta hagyma: más néven mogyoróhagyma. Nem helyettesíthető vöröshagymával, ugyanis ízük eltérő.
- Egyéb fűszernövények: római köménymag, só, bors (fekete vagy fehér), fokhagyma, gyömbér, kurkuma, zöldcitrom héj
- Modern alapanyagok: némely modern, nyugatias pasztában található sűrített paradicsom, paprika fűszerpor, szerecsendió stb
Érdemes megjegyezni, hogy az alap curry paszták mellett léteznek egyéb, különleges vagy regionális paszták is.
Thai curry paszta receptek
Curry paszta nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető házilag – a különbség óriási a bolti és házi készítmények között, így érdemes házilag kikeverni. Íme néhány tuti thai curry paszta recept (hamarosan megjelenik):
- Thai zöld curry paszta
- Thai vörös curry paszta
- Thai sárga curry paszta
- Massaman curry paszta
Tippek
- A fenti thai alapanyagok ázsiai élelmiszerboltokban, delikben könnyen beszerezhetők (kínaiban is).
- A fűszermagok pirítását mindig zsiradék nélkül végezzük – és közben folyamatosan keverjük. Vigyázzunk arra, hogy a magok ne égjenek meg, különben keserű ízt adnak a pasztának!
- A pasztát hagyományosan kőmorzsában zúzzák pépessé. Aprítógép, turmix gép vagy botturmix megkönnyíti ezt a feladatot. Bár jó tudni azt is, hogy a mozsárban zúzott paszta hosszabb ideig marad friss, mint a turmixgépben elkevert verzió.
- A curry pasztát Thaiföldön szinte mindig frissen készítik. Azonban a kikevert paszta általában több curry készítésére is elég, így a maradékot tároljuk hűtőszekrényben, légmentesen zárható, sterilizált üvegekben.
- A legtöbb curry paszta lefagyasztható – ajánlatos 1-1 kanálnyi adagot szilikon jégkockatartóba tölteni, amit használat előtt csupán kinyomunk a formából.
- A thai curry paszta thai ételek készítéséhez szükséges – mivel szinte minden fűszer a pasztában található, így a legtöbb thai étel készítése szuper gyors és egyszerű. A thai curry paszta nem alkalmas kínai, indiai, japán ételek készítéséhez – bár felhasznalhatjuk némely vietnámi, laoszi, indonéz recept megvalósítához.
Kapcsolatos cikkek
- Thai ételek
- Thai receptek
- Indiai curry paszták