Az aszalt gyümölcsös pogácsa egy téli angol édesség, valójában a mincepie egyik leveles tésztás verziója. A pogácsa raviolihoz hasonlóan készül, szuper egyszerű és 20 percen belül fogyasztható..
Hozzávalók
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta
- 1 tojássárgája
- Aszalt gyümölcs lekvár
- 10 db rumos meggy vagy brandys cseresznye
- 1 ek rum vagy brandy
- 10 db pirított mandula
- cukor, porcukor
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Az alkoholos gyümölcsöket és a mandulát felaprítjuk.
- A tésztát egy deszkán kicsomagoljuk, majd hosszában az egyik felét tojással megkenjük.
- Kiválasztunk egy bögrét vagy tésztaszaggató formát, amelynek átmérője kisebb, mint a megkent tészta szélessége. A formával kontúrokat nyomunk egymás mellé a megkent tésztára.
- Egy kis tányérba kiszedünk annyi kanálnyi aszalt gyümölcs lekvárt, amennyi kört rajzoltunk a tésztára. Ezt elkeverjük az aprított gyümölcsökkel és mandulával. Mindegyik kör közepébe rakunk 1-1 kanálnyi lekvárkeveréket, majd a tészta másik felét ráhajtjuk. A lekvár-halmok körül az ujjunkkal kinyomkodjuk a levegőt a tésztából, majd a formával, a keletkezett púpokat körbevéve, kinyomjuk a pogácsákat (mint a ravioli készítésénél). Ezek széleit összenyomkodjuk az ujjunkkal, majd tojással megkenjük a tetejüket és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Megszórjuk cukorral és 10-15 percig aranysárgára sütjük.
- Langyosan vagy kihűlve tálaljuk. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
Tippek
- Ha nincs kéznél rumos meggy vagy brandys cseresznye, előző éjszaka rumba vagy brandybe áztassunk be lecsepegtetett meggy vagy cseresznye befőttet (persze friss gyümölcs is jó).
- Az aszalt gyümölcs lekvár egy angol specialitás, angol delikben kapható vagy házilag nagyon könnyen készíthető. Aszalt gyümölcs lekvár>>
- Ne ijedjünk meg, ha a lekvár sütés közben kicsit kifolyik a pogácsákból, így rusztikus!
- Az aszalt gyümölcsös pogácsa szuper téli ínyencség, forralt bor és angol tea mellé szokás fogyasztani. Remek parti sütemény is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu