Az édeskömény ideális zöldség grillezésre, különösen ha a grillsütőn már amúgy is üzemel. A következő grillezett édeskömény recept chilis mártással készül, amely remekül kísér grillezett halakat, tengeri herkentyűket.
Hozzávalók
- 2 nagy fej édeskömény
- Kb 3 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- Fél vörös chili
- 1 citrom leve
- 1 nagy maréknyi petrezselyemlevél
Elkészítés
- Az édesköményt félbevágjuk, majd 3-3 gerezdre szeleteljük.
- 1 ek olajjal bedörzsöljük, sózzuk, borsozzuk, majd közepesen meleg grillsütőn kb 20-25 percig puhára sütjük.
- Közben a chilit magtalanítjuk, felaprítjuk, majd a fokhagymával, citromlével és petrezselyem zölddel egy aprítógépben vagy botturmixszal eldolgozzuk. Lassan hozzácsepegtetjük az olajat – annyit, hogy pesto-szerű mártást kapjunk.
- Amikor az édeskömény gerezdek puhára és csíkosra sültek, egy tálba átszedjük őket, az öntettel lelocsoljuk, elkeverjük.
- Langyosan tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk köretként grillezett húsok, halak mellé.
- A maradék hidegen is fogyasztható – ez ideális felvágottak, maradék sültek mellé, pl szendvicsben vagy egy pikniken.
- Elkészíthető egyéb mártással, öntettel is. Öntetek grillezett zöldségekhez>>
- Ha zsenge édesköményt alkalmazunk, azt elég csupán félbevágni.
- Ha nincs elég időnk a grillezésre, akkor pároljuk vagy főzzük meg félig az édesköményt, és csupán 5-10 percre tegyük a grillsütőre, hogy kissé bebarnuljon.
- A grillezett édeskömény chilis mártással vegán és egészséges, így remekül passzol diétás, kímélő és egészségtudatos étrendekbe. Méregtelenítés alatt is tökéletes étel lehet – pl párolt barnarizzsel kombinálva.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu