A palacsinta az egyik legegyszerűbb édesség, amit nagyon könnyen különlegessé lehet varázsolni. Példa erre a gránátalmás palacsinta, amely ideális ínyencség lehet romantikus, ünnepi vagy vendégváró alkalmakra.
Hozzávalók
- 1 tojás
- 3 ek liszt
- Tej
- Fél tk olaj
- Fél gránátalma magja
Csoki szószhoz:
- 1 ek víz
- 2 tk porcukor
- 3 ek kakaópor
- 1 ek tejszín
- Fél narancs reszelt héja és leve
Elkészítés
- A palacsintatésztát kikeverjük: a lisztet és tojást elkeverjük annyi tejjel, hogy zsíros tejszín sűrűségű krém keletkezzen. Pihentetjük.
- A csokis szószhoz szükséges hozzávalókat alacsony hőfokon felmelegítjük, egy habverővel folyamatosan keverjük addig, amíg egy sűrű mártást kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még tejszínt, cukrot, vagy narancsot (persze előbb kóstoljuk meg!). Félrehúzzuk.
- A palacsintatésztából egy olajozott palacsintasütőbe töltünk, megszórjuk kb 1 kanálnyi gránátálma maggal. 1-2 percig mindkét oldalon világosbarnára sütjük.
- Egy tányérra átcsúsztatjuk, letakarjuk, amíg a többi palacsintát is kisütjük.
- A csoki szószt kicsit felmelegítjük.
- A palacsintákat duplán félbehajtjuk, leöntjük a szósszal, melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálalhatjuk a palacsintát egy hámozott narancs szelettel vagy pörkölt mandula pelyhekkel is.
- Allergiák: tej helyett alkalmazható szója vagy zabtej, liszt lehet hajdina vagy rizsliszt is.
- A palacsinta és a szósz is előre elkészíthető, a palacsintákat tartsuk melegen, a szósz felmelegíthető.
- A gránátalmás palacsinta remekül zár egy romantikus vagy ünnepi vacsorát, ebédet. A fenti adagból 4 db palacsinta lesz – tálalhatunk egyet vagy kettőt is személyenként, de vegyük figyelembe, hogy a palacsinta meglehetősen kiadós!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu