A spenótos sárgaborsó (chana dhal) egy indiai specialitás, általában köretként fogyasztják curry mellé. Azonban nagyon finom önmagában is egy könnyű ebédre, péksüteménnyel fogyasztva..
Hozzávalók
- 20 dkg sárgaborsó (feles)
- 2 tk friss, reszelt gyömbér
- 2 zöld chili, magtalanítva majd felaprítva
- ½ tk kurkuma por
- 1 paradicsom, aprítva
- 2 ek ghee vaj (vagy növényi olaj)
- 1 tk őrölt római kömény
- 6-8 db friss curry levél
- 3 gerezd fokhagyma, szeletelve
- 10 dkg bébi spenót
- Friss koriander levél, aprítva
Elkészítés
- A sárgaborsót előző éjszaka beáztatjuk. Másnap átmossuk, lecsurgatjuk, majd 1 L vízben felforraljuk a paradicsommal, kurkumával, chilivel és gyömbérrel. Alacsony lángon kb. 1 órán főzzük, akkor jó, amikor a sárgaborsó puha, de kissé harapós. Szűrőn lecsepegetjük.
- Egy serpenyőben az olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a fokhagymát, curry leveleket és a római köményt. Sózzuk, borsozzuk. 1-2 percig sütjük, közben kevergetjük, majd hozzáadjuk a spenótot.
- Amikor a spenót fonnyadt lesz (kb 1-2 perc múlva), lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverjük a sárgaborsóval.
- Tálalás előtt megszórjuk aprított korianderrel.
Tippek
- Tálaljuk egy indiai menü keretében vagy önmagában salátaként naan kenyérrel.
- A spenótos sárgaborsó nagyon egészséges, remekül passzol egy diétás vagy egészséges étrendbe.
- Méregtelenítés alatt is fogyasztható – tálaljuk párolt barnarizzsel!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu