A következő uborka és retek saláta tíz per alatt összedobható. Különleges íze nagyon jól passzol mediterrán, arab jellegű grillezett húsok, nyársak mellé. Valóban érdemes kipróbálni..
Hozzávalók
- Fél szál kígyóuborka
- 10 dkg retek
- 1 tk olívaolaj
- 1 tk citromlé (frissen csavart)
- 1-1 kis maréknyi koriander, menta és zöldpetrezselyem levél
Öntethez:
- 2 ek puha kecskesajt
- 1 ek víz
- 1 ek görög joghurt
- Fél tk olívaolaj
- 1 csipetnyi római kömény
Elkészítés
- A római köményt olaj nélkül megpirítjuk, majd kőmozsárban összezúzzuk.
- Elkeverjük az öntetet. Kissé sózzuk,borsozzuk. Tálalásig félretesszük.
- Az uborkát megmossuk, megtöröljük, hosszában félbevágjuk, majd magházát kikaparjuk (de nem pucoljuk meg!). Vékonyan felszeleteljük.
- A retek végeit levágjuk, vékony karikákra felszeleteljük.
- Egy tálalóba szórjuk a felvágott zöldségeket, majd rájuk szaggatjuk a zöldfűszereket. Elkeverjük az olajjal és citromlével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Fogyasztás előtt lelocsoljuk a joghurtos öntettel (pontosabban rápotyogtatjuk, mert az öntet nem folyós!).
Tippek
- Tálaljuk grillezett húsok, halak mellé, különösen passzol arabos, perzsa sült bárányszelet mellé.
- Ideális pita kenyérbe vagy arab lepénybe töltelékként – pl. nyársalt hússal vagy koftával kombinálva.
- A saláta előre elkészíthető, így remek nyári kerti partira, piknikre, kirándulásokra is.
- Kecskesajt helyett alkalmazhatunk feta sajtot is.
- Az uborka és retek saláta nem csupán egy tuti gyors és egyszerű saláta, de passzol diétás, karcsúsító és egészségtudatos étrendekbe is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu