A tikka egy indiai marinád, amit elsősorban csirke pácoláshoz alkalmaznak. A következő recept alapján garnéla rákokat ízesítettünk vele, majd a tikka rákokból nyársakat készítettünk, és gyorsan átgrilleztük.. Az eredmény isteni finom lett..
Hozzávalók
- 4 ek növényi olaj
- 2 ek zöldcitrom friss leve
- 1 kis piros chili, magtalanítva
- 1 gerezd fokhagyma, aprítva
- 2 cm gyömbér, reszelve
- 2 tk garam masala por
- 1 tk kurkuma por
- 24 garnéla rák (félig pucolva, vagy pucolatlanul)
Elkészítés
- Fapálcikákat vízben beáztatunk.
- Az olajat, gyömbért, chilit, fokhagymát, zöldcitromleves és a fűszereket egy kézi turmixszal eldolgozzuk. A garnélákat megmossuk, félig megtisztítjuk (vagy nem) majd egy fagyasztózacskóba töltjük. Leöntjük a fűszerpasztával, a zacskóra csomót kötünk, és jól átnyomkodjuk, bedörzsöljük a rákokat a pasztával.
30 percen át pácoljuk a hűtőszekrényben. - Amikor a grillsütőt megfelelően előkészítettük, a rákokat pálcikákra húzzuk, és grillsütőn 2-2 percig mindkét oldalon megsütjük. Akkor jó, amikor a rákok rosé színre változnak.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk mangó chutney-val és mentás raita-val, plusz párolt basmati rizzsel és egyéb indiai körettel. Indiai receptek>>
- Fontos, hogy parázson grillezzük, vagy lávaköves grillsütő közepes hőfokán. Elektromos grillsütőn is elkészíthető, de akár öntöttvas grill serpenyőn is. Grillsütők>>
- Fontos, hogy rendesen átsüljön a rák, de ugyanakkor az is, hogy ne süssük túl, mert akkor viszont rágós lesz – amint teljesen rosé a színe, vegyük le a grillről!
- Ideális grillparti vagy vendégváró étel – ha nem tisztítjuk meg a rákokat, akkor fogyasztás előtt kell önmagunknak kell megpucolni, így biztosítsunk mindenki számára egy kistányér citromos vizet, amiben az ujjunkat meg tudjuk tisztítani!
- Ugyanezt a pasztát alkalmazhatjuk csirkehús kockákon vagy tengeri fehár hal darabokon is!
- A tikka rák recept 4 főre szól.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu