Ez az angol tejmentes csokitorta kakaó porral és növényi alapú tejjel készül. Nagyon finom, puha és nagyon egyszerűen elkészíthető. Ideális gyerekzsúrokra, szülinapi bulikra vagy egyéb alkalmakra.
Hozzávalók
A tortalapokhoz:
- 30 dkg sütőporos liszt
- 20 dkg tejmentes puha margarin
- 2 dl mandula- vagy kókusztej
- 15 dkg cukor
- 3 tojás
- 3 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál vanília eszencia
Csokikrémhez:
- 75 dkg top minőségű, tejmentes átcsokoládé (kb 85% kakaótartalamú)
- 100 g tejmentes margarin
- 1 csésze porcukor
- 1 teáskanál vanília esszencia vagy ½ tk vanília paszta
- 2 evőkanál kakaópor
A torta elkészítése
- A sütőt 180 ° C-ra előmelegítjük.
- Két kerek tortaformát margarinnal kikenünk, és kibéleljük az alapokat sütőpapírral.
- A lisztet, kakaóport, szódabikarbónát és sót egy nagy keverőtálba szitáljuk.
- Egy másik tálban a margarint a cukorral krémesre keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vaníliát.
- Hozzáadjuk a lisztkeveréket, és sűrű tésztává keverjük – ne keverjük túl a tésztát, különben a tortában lyukak lesznek!
- A tésztát a két tortaformában egyenlően elosztjuk, és egyenletesre elsimítjuk.
- A formákat a sütőbe tesszük, és 30 percig sütjük, majd tűpróbával leellenőrizzük, hogy átsültek-e rendesen.
- Ha kész vannak, a tortákat 5 percig a formákban hagyjuk hűlni, majd egy rácsra kifordítjuk őket.
- Amíg a tortalapok hűlnek, elkészítjük a csokoládés bevonatot (vagy bármi mást, amivel dekorálni szeretnénk)
Csokikrém készítése:
- A csokoládé felét forrásban lévő víz felett megolvasztjuk egy kis üvegtálban, majd félretesszük, hűlni hagyjuk.
- Belekeverjük a margarint, porcukrot, vaníliát és 2 evőkanál kakaóport. Sűrű, sima krémmé keverjük.
- Az egyik tortalap tetejét bevonjuk a csokikrémmel, majd rátesszük a másik tortalapot.
- A torta tetejét és az oldalát befedjük a csokikrémmel, majd a hűtőszekrényben pihentetjük.
- Tálalás előtt alkalomnak megfelelően díszítjük – például málnával, cseresznyével, cukorkákkal, ehető csillámporral, marzipán/fondant figurákkal. Vagy rajzolhatunk rá decor-tollal betűket, számokat, figurákat stb.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu