A magas pektintartalmú gyümölcsök egyik előnye, hogy lekvár készítéshez nem szükséges zselésítőt használni. Ez az egyik jellegzetessége az igazi angol jam-nek – a másik az, hogy a befőzött gyümölcsöket nem passzírozzák át, hanem darabosan hagyják. Valójában nagyon egyszerűen lehet ezzel a módszerrel tuti finom, tartósítószer-mentes, természetes dzsemeket készíteni. Példa erre az alábbi szilva-málna dzsem.
Hozzávalók
- 1 kg szilva
- 50 dkg málna
- 1 kg cukor
- 2.5 dl víz
- 0.5 dl citromlé (frissen csavart)
Elkészítés
- A gyümölcsöket megmossuk. A szilvákat áttöröljük, majd kettévágjuk.
- A vizet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a gyümölcsöket, majd alacsony hőfokon lassan felfőzzük. Amikor a gyümölcs puha, a lekvár sűrűsödik, hozzáadjuk a cukrot. Kevergetjük, amíg a cukor elolvad.
- Felforraljuk, addig rotyogtatjuk, amíg a lekvár bezselésedik (lásd zselé teszt), majd a felszínre úszó magokat és habot eltávolítjuk.
- 10 percig pihentetjük, majd sterilizált, légmentesen lezárható meleg üvegekbe töltjük. Üveg sterilizálás>>
Zselé teszt (setting point – megkötés pont)
Az angolok ezt “setting point“-nak hívják, amely a jam készítés legfontosabb eleme.
- Hőmérővel: ezt legkönnyebben egy cukor- vagy lekvár-hőmérővel lehet megállapítani. Amikor a hőmérő 105 fokot mutat, a lekvárt lehúzzuk a tűzhelyről.
- Hőmérő nélkül: a lekvár-készítés kezdete előtt néhány kistányért a fagyasztóba helyezünk. Amikor a lekvár elérte a megfelelő sűrűséget, 1 kiskanálnyit kiszedünk az egyik hideg tányérra, ezt 1 percre a hűtőbe tesszük. Az ujjunkkal a közepébe nyomunk – ha lekvár ráncos és megtartja a dermedt állagát, akkor megkötött, azaz jó. Ha nem, 5 perc múlva megismételjük a tesztet egy másik tányéron, mindaddig, amíg a dzsem sikeresen megköt.
Tippek
- Tároljuk hűvös helyen, felbontás után csakis hűtőszekrényben.
- A cukor lehet kristálycukor vagy befőző cukor – az utóbbira valójában nincs szükség, ugyanis a szilva pektin tartalma magas, a citrom pedig természetes tartósítószer, továbbá segíti a gyümölcsök összeállását és a lekvár megkötését.
- Az angol lekvárokat nem szokás dunsztolni. Hagyományosan a lekvár tetejére egy un. waxed paper disc kerül, majd az üvegek száját celofánnal lekötik. Modern, fémcsavaros, bélelt kupakok használata esetén ezekre nincs szükség.
- A szilva-málna jam különösen népszerű angol pogácsa töltelékeként egy délutáni teázás keretében, de remek pirítóson, trifle töltelékként, torták, sütemények és desszertek készítéshez.
Kapcsolatos cikkek
- Angol dzsem
- Egyszerű sütemények
- Desszertek