A sütőtökös omlett egy érdekes variáció, a spanyol omletthez hasonlóan rétegesen készül. Azonban nem a tűzhelyen sütjük, hanem a sütőben, és a kész ételt kihűlve fogyasztjuk. Ideális ebéd vagy parti falat lehet, ráadásul még egészséges is..
Hozzávalók
- 0.5 kg sütőtök
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 ek olívaolaj
- 4 tojás
- 0.5 dl krémes, görög joghurt vagy tejföl
- 2 dkg spenót
- Reszelt parmezán sajt
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra bemelegítjük.
- A sütőtököt megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk, majd egy tepsibe átteszzük.
- A fokhagymát elkeverjük az olajjal és egy szilikon ecsettel megkenjük a sütőtök szeleteket. Kb 20 percig puhára sütjük.
- Közben egy mini kézi habverővel elkeverjük a tojást és a joghurtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Egy 20 cm-es négyzet alakú tepsit kiolajozunk vagy kibélelünk sütőpapírral. A sütőtök szeletek felével kibéleljük, majd leöntjük a joghurtos tojás felével. Leborítjuk a spenóttal majd a maradék sütőtök szeletekkel. Ráöntjük a maradék tojást. Megszórjuk parmesan sajttal és kb 25 percig szép barnára sütjük.
- Kiveszzük a sütőből és 5-10 percig hűlni hagyjuk. Háromszög alakú szeletekre felvágjuk.
Tippek
- Tálaljuk szobahőmérsékleten – remekül társul hozzá egy egészséges zöldsaláta és péksütemény.
- Hidegen is finom – ideális parti falat lehet, de egy piknik kosárba is bekészíthetjük.
- Egészségesebb variáció: tejföl helyett kefir vagy kecske joghurt, parmesan sajt helyett zsírszegény sajt pl. feta vagy kecskesajt.
- A sütőtökös omlett egy egyszerű egészséges étel, gyerekek is szívesen fogyasztják – ajánljuk mindenkinek, aki figyel az egészségére és az alakjára. Egyéb omlett receptek>>
Zest.hu