A salátauborkát a közel-keleten sütve is fogyasztják. A következő sült uborka és quinoa saláta egy nagyon érdekes kombinációt eredményez, érdemes kipróbálni. 20 perc alatt elkészíthető, és tuti egészséges is..
Hozzávalók
- 3 db salátauborka (szemölcsös)
- 15 dkg quinoa
- 10 dkg bulgur
- Fél lilahagyma, felszeletelve
- 3 ek mandulabél, aprítva
- 3 ek mazsola
- 3 ek napraforgómag
- 1 ek aprított zöldpetrezselyem
- 1 ek aprított mentalevél
- 1 nagy maréknyi vizitorma, zsázsa vagy rukkola
- Öntet: 1 citrom csavart leve, 2-3 eki olívaolaj, só, bors
Elkészítés
- A quinoat és bulgurt külön lábasban megfőzzük (kövessük a csomagoláson található utasítást – ez kb 15-20 perc).
- Az uborkákat megpucoljuk, hosszában félbevágjuk, majd a magházat kikaparjuk. Ismételten félbevágjuk, kockázzuk.
- Sóval meghintjük, 5 percig pihentetjük, majd lemossuk és szárazra töröljük.
- Egy serpenyőben olajat forrósítunk, ebben az uborka darabokat megpirítjuk. Papírtörölközőn a zsiradékot felitatjuk.
- A mikor a quinoa és bulgur puha, lecsepegtetjük, egy tálalóba töltjük. Belekeverjük a többi hozzávalót, hozzáadjuk a sült uborkát. Sózzuk, borsozzuk, citromlével és olívaolajjal leöntjük.
- Óvatosan elkeverjük.
Tippek
- Tálaljuk langyosan. Köretként ideális grillezett húsok mellé.
- Főétel is lehet egy vegán, vegetáriánus étrendben, továbbá passzol diétás, karcsúsító és egészségtudatos étrendekbe.
- Kígyóuborka nem alkalmas a fenti recepthez, annak puhább a húsa.
- Figyelem – a quinoa glutén-mentes, a bulgur viszont nem, így liszt-érzékenyek készítsék el dupla quinoaval, és mellőzzék a bulgurt.
- A sült uborka és quinoa saláta egy különleges kombináció, így különösen ajánljuk vendégváró alkalmakra. Előre elkészíthető, csupán hagyjuk szobahőmérsékleten (persze ne túl sokáig). Partikon is tökéletes saláta lehet.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu