Hűvös nyári napokon nagyon jól esik a paradicsomleves. A következő recept a sütőben készül – így a főzéssel akár a lakást is felmelegíthetjük! Elkészítése nagyon egyszerű, azonban fontos, hogy friss, érett paradicsomot alkalmazzunk..
Hozzávalók
- 1.5 kg érett paradicsom (közepes, lehetőleg fürtös)
- Fél tk barnacukor
- Kis maréknyi bazsalikom vagy oregánó
- Só, bors, olívaolaj
Elkészítés
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- A paradicsomokat megmossuk, majd egy tepsiben elrendezzük őket (fürttel együtt).
- 3 ek olajjal lelocsoljuk, 20 percig puhára sütjük.
- Amikor egy kicsit lehűlt, villával összetördeljük, a szárakat eldobjuk. Egy turmixgépbe töltjük a paradicsomokat és a keletkezett levet, hozzáadjuk a bazsalikomot és 1-2 kanál olívaolajt, majd pürézzük. Egy szűrőn átpréseljük. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borozzuk.
- Tálalás előtt felmelegítjük, zöldfűszer levéllel tálaljuk.
Tippek
- Természetesen elkészítő fürt nélkül is, bár a fürt szárrésze különleges ízt és illatot biztosít a levesnek.
- Egyéb zöldfűszer is alkalmazható – pl petrezselyem zöld, koriander, görög bazsalikom stb.
- Fontos, hogy érett paradicsomot alkalmazzunk, üvegházban termesztett nem megfelelő.
- Tálaljuk melegen hűvös nyári estéken előételként – vagy főételként friss péksüteménnyel.
- A maradékot felhasználhatjuk paradicsomos ételekhez.
- A sült paradicsomleves nem csupán egy nagyon finom nyári leves, de szuper egészséges is, remekül passzol diétás, vegán, karcsúsító és egészségtudatos étrendekbe. Méregtelenítés alatt is fogyasztható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu