Ez a sült padlizsán paprika mártás nagyon változatosan felhasználható – lehet tészta szósz, szendvicskrém, pizza szósz, mártogatós vagy töltelékként. Érdemes akkor készíteni, amikor a sütő amúgy is megy, így a sütő alsó polcára be lehet tenni. Ki lehet egészíteni egyéb zöldségekkel is – pl cukkini vagy édeskömény nagyon jól passzol a receptbe.
Hozzávalók
- 1 lilahagyma
- 1 piros vagy sárga Kaliforniai paprika
- 1 kis padlizsán
- ½ hagyma fokhagyma
- 2 Csipet őrölt római kömény
- 2 Csipet paprika
- 1 Csipet chilipehely (opcionális)
- Fél citrom leve
- Maréknyi friss koriander levél
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A paprikát félbevágjuk, kimagozzuk. A padlizsánt 3cm-es kockákra vágjuk. A hagymát gerezdekre szeleteljük.
- Az összes zöldséget egy nagy tepsibe szórjuk, sóval és borssal fűszerezzük, majd olajjal lelocsoljuk.
- Kb. 25-30 percig sütjük. Amikor a padlizsán puha, és a paprika héja barna, akkor kész van.
- A zöldségeket egy keverő tálba átszedjük, és egy tányérral lefedjük. 10 percig pihentetjük, majd óvatosan lehúzzuk a padlizsán, a hagyma és a paprika héját, ezeket eldobjuk.
- A fokhagyma húsát kinyomjuk a tálba, a héját eldobjuk.
- A zöldségeket, és a sütés során keletkezett szószt, egy botturmix-szal durva mártássá pürézzük. Hozzáadjuk a fűszereket, citromlevet, koriandert és a chilipehelyet (opcionális). Krémessé pürézzük. Megkóstoljuk, ízlés szerint fűszerezzük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu