Amikor a sütő vagy grillsütő használatban van, érdemes egy-két fej fokhagymát a polcra helyezni, mert sült fokhagymával fantasztikus salátákat, mártogatósokat, szendvicskrémeket, pácokat stb készíthetünk. Példa erre ez a sült fokhagymás humusz, amely max 5 percet vesz igénybe – sokkal olcsóbb, egészségesebb és ízletesebb, mint bármi, amit a boltokban, gyorsétkezdékben árulnak. Tálaljuk mártogatósként, vagy ha több vizet adunk hozzá, akkor tökéletes lesz falafel, saláták, nyársak önteteként.
Hozzávalók
- 1 konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
- 1 citrom reszelt héja és kicsavart leve
- 2 evőkanál tahini paszta
- 4-6 gerezd sült fokhagyma
- ½ teáskanál őrölt kömény
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál paprika
- 1 kis maréknyi zöldpetrezselyem levél
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
- Az összes hozzávalót egy aprítógépbe töltjük.
- Pürézzük, miközben annyi vizet adagolunk hozzá, hogy a massza krémes legyen. Ha szószt vagy öntetet szeretnénk készíteni, akkor adjunk hozzá több vizet.
- A humuszt egy tálba kanalazzuk, majd zöld petrezselyemmel, paprikával vagy őrölt köménnyel és néhány csepp olívaolajjal díszítjük.
- Pikáns verzióhoz alkalmazhatunk csípős paprikát vagy chiliport is.
Kapcsolatos cikkek