Bár a tönkölyliszt egy nagyon egészséges gabona, van egy jellegzetes íze, ami nem igazán passzol süteményekbe. De palacsintában és puffancsokban, más erős ízű összetevőkkel kombinálva az íze elnyomódik. Ez a tejmentes spenótos tönköly palacsinta egy hasznos alaprecept, ami ideális tekercsek készítéshez, pl tortilla lap helyett. Adhatunk hozzá különböző töltelékeket (például füstölt lazac, szendvicskrém, sonka, sajt, grillezett zöldségek, saláta stb) – majd tekerjük fel, és máris fogyasztható. Alternatív megoldásként felszeletelhetjük a tekercseket, így remek parti falatokat kapunk.
Hozzávalók
- 1 tojás
- 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1,5 bögre növényi tej
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- Két nagy marék bébispenót, megmosva és lecsepegtetve
- 1 tk növényi olaj
Elkészítés
- A tojást és a tönkölylisztet egy robotgépbe tesszük.
- Hozzáadjuk a tejet és a szódabikarbónát, majd 30 másodpercig sűrű, sima tésztává pürézzük.
- Hozzáadjuk a spenótot és az olajat, majd pár másodpercig pürézzük.
- Adunk annyi szódavizet a tésztához, hogy egy krémes, önthető keveréket kapjunk.
- A palacsintasütőt vékonyan kikenjük olajjal, majd közepes lángon felhevítjük. Beleöntünk egy merőkanálnyi tésztát, és hagyjuk szétterülni a serpenyőben.
- Egy percig sütjük, vagy amíg a palacsinta felülete már nem folyós, majd óvatosan egy lapáttal vagy spatulával megfordítjuk és még kb. egy percig sütjük.
- A palacsintát egy tányérra kicsúsztatjuk, majd további palacsintákat sütünk a tésztából.
- A palcsintákat megtöltjük, feltekerjük, és ketté vagy vékony szeletekre vágjuk.
Kapcsolatos receptek