A carne pizzaiola egy híres olasz, pontosabban Nápolyi étel, amelynek jelentése nagyjából “hús pizza módon”. Általában kevésbé jó minőségű marhahúst egy paradicsomos mártásban főznek lassan puhára. A következő pizzaiola hátszín azonban egy angolos verzió, amely kiváló minőségű húst igényel, de éppen ezért nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók
- 1 nagy szelet (lehetőleg érlelt) hátszín (kb 35dkg)
- 3 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg érett, fürtös paradicsom
- 3 szál oregánó
- 1 ek kapribogyó (sóban eltett)
- Rukkola levelek vagy aprított bazsalikom
Elkészítés
- A húst sütés előtt 2 órával kivesszük a hűtőből.
- A grill sütőt vagy grill serpenyőt felmelegítjük.
- A paradicsomokat és a fokhagymát felaprítjuk.
- A húst bedörzsöljük 1 ek olajjal majd megsózzuk – és forró sütőn mindkét oldalon 3-5 percig sütjük. Egy tányéron lefedve pihentetjük.
- A maradék olajban a fokhagymát megpuhítjuk, majd hozzáadjuk paradicsomot, kapribogyót, oregánó leveleket. Sózzuk, borsozzuk.
- Egy tányérra kiszedjük a mártást, ráhelyezzük a húst, néhány szám kapribogyóval és rukkola vagy bazsalikom levelekkel megszórjuk.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével vagy krumplipürével.
- Kiegészíthető kaliforniai vagy kápai paprikával – ami az autentikus pizzaiola mártásban mindig van.
- Fontos, hogy a hátszín jó minőségű legyen, lehetőleg érlelt. Lásd steak tippek>>
- A hús sütése attól függ, hogy mennyire átsülve kedveljük a marhahúst – optimális a medium-rare, azaz, amikor kissé pink.
- A pizzaiola hátszín nem csupán egy fúziós különlegesség, de szuper egészséges is, több diétába is passzol (pl low-carb, paleo, glutén-mentes, lisztmentes, szétválasztó, változókor, vérszegény stb)
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu