Az angol húsvéti zsemle (Hot Cross Bun) világhírű sütemény lett, így rengeteg nemzetközi verziója létezik. Ez a pisztáciás húsvéti zsemle egy különleges, kissé görögös változat, ami kenyérsütő géppel készül. A hagyományos készítési mód itt található>>
Hozzávalók
A tésztához:
- ½ teáskanál instant élesztő
- 250g erős fehér kenyérliszt
- 1 tk cukor
- 25 g vaj (vagy tejmentes margarin)
- ½ teáskanál só
- 1 tk fahéj
- ½ tk mixed spice vagy mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tojás
- 100 ml tej (vagy mandulatej)
- 100g vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, barack, narancshéj)
- 50g apróra vágott pisztáciabél
Bevonathoz:
- A keresztekhez: 2 ek liszt + 2 ek víz
- Mázhoz: 2 evőkanál baracklekvár
Elkészítés
- A dagasztópengét (ha van) a kenyérsütőbe rögzítjük, majd a fenti sorrendben a tészta hozzávalókat a sütőformába tesszük.
- Beállítjuk és elindítjuk a megfelelő dagasztási funkciót a gép használati utasításai szerint. Ez általában körülbelül 2-2 ½ óra lesz. Ha van automata adagoló a gépen, akkor beletöltjük az aszalt gyümölcsöket – ha nincs, akkor a gép által jelezve adjuk majd hozzá.
- A program végén kivesszük a tésztát, és nyolc egyenlő gombócot formálunk belőle. Enyhén kivajazott tepsire tesszük a zsemléket, amit meleg helyre (kb. 40°C-ra előmelegített sütőbe) teszünk, hogy megkeljen. Körülbelül fél órát várunk, hogy megkétszereződjenek a zsemlék.
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- Elkészítjük a pasztát. Sima pasztává elkeverjük a lisztet és a vizet, amit egy kis zacskóba töltünk. A zacskó egyik sarkát kicsit levágjuk, és a keletkezett kis lyukon keresztül a zsemlékre kereszteket vagy átlós csíkokat rajzolunk a pasztával.
- A tepsit a sütőbe tesszük körülbelül 15 percre –figyelni kell őket, mert hamar megbarnulnak. Amikor szép aranybarna a tetejük, kivesszük a tepsit.
- Közben elkészítjük a mázat. A baracklekvárt egy kis lábasban, kb 5 percig felmelegítjük, majd a meleg zsemlékre kenjük, és hagyjuk őket kihűlni.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu