A maradék rizs ideális másnap hideg vagy meleg salátákhoz. Ez a pikáns rizi-bizi sárgarépával mindössze 15 perc alatt elkészül. Vegán főételként vagy köretként is tálalható – különösen jól passzol grillezett csirke és bárány húsok mellé vagy lazachoz. A csípős ízek kedvelői kiegészíthetik egy-két csipetnyi szárított chilipehellyel.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 lilahagyma
- 2 sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk római kömény por
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- Csipetnyi chili pehely (opcionális)
- 1,5 csésze zöldborsó
- 1 csésze víz vagy zöldség alapleves
- Só, bors
- Menta levelek
- 2 csésze főtt barna basmati rizs
Elkészítés
- A hagymát, sárgarépát és a fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és óvatosan megdinszteljük a hagymát és a sárgarépát kb 5 percig, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszerporokat.
- Kb 30 másodpercig keverjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Ismét néhány másodpercig keverjük, majd hozzáadjuk a vizet vagy az alaplevest, és felforraljuk.
- Lefedjük és 5 percig rotyogtatjuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és körülbelül 5 percig főzzük.
- Végül belekeverjük a rizst, és átmelegítjük.
- Melegen, frissen őrölt borssal és friss menta levelekkel meghintve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu