A paradicsom szezon alatt érdemes néhány érdekes fűszeres lekvárt készíteni a téli ünnepekre. Ez a pikáns paradicsom és hagyma chutney sterilizált üvegekben több hónapig eláll, így akár ajándék is lehet. A chilivel vigyázzunk, én csípős (nem erős) paprikát alkalmaztam, így a chutney kellemesen pikáns lett, amely ideális felvágottak, sajtok mellé vagy parti falatok feltéteként.
Hozzávalók
- 12 db friss hosszú, piros chili ( enyhén csípős)
- 1 kg friss paradicsom
- ½ kg vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 cm friss gyömbér
- 5 kardamom mag
- 15 dkg barna muscovado cukor
- 1.5 dl sherry ecet
- ½ evőkanál fűszerpaprika
Elkészítés
- Durván felaprítjuk a chili paprikát és a paradicsomot, majd egy nagy, nehéz aljzatú lábasba szórjuk őket. (A chili magokat és ereket el lehet távolítani, de nem muszáj, csak a csutkát).
- Apróra vágjuk a hagymát, fokhagymát és gyömbért. Ezeket is a lábasba szórjuk.
- A kardamom magokat feltörjük, és kinyomjuk a kis magokat, ezeket is a lábasba szórjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, ecetet és a paprikát.
- Felforraljuk, majd alacsony láng felett körülbelül egy órán keresztül rotyogtatjuk, és időnként megkeverjük.
- Egy botturmixxal kissé pürézzük – azaz maradjon darabos!
- A hőt feljebb kapcsoljuk és folyamatosan keveregve sűrű lekvárrá főzzük.
- Sterilizált üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.
- Hűvös helyen tároljuk – felbontás után a hűtőszekrényben!
Kapcsolatos receptek
Zest.hu