Ez a pikáns padlizsán chutney remek ínyencség ősszel és a téli ünnepek alatt, de már érdemes nyár végén elkészíteni. Kiválóan passzol felvágottak és sajtok mellé, vagy parti falatok kiegészítőjeként is alkalmazható. A fűszerkeverék elkészítése kissé macerásabb, mint általában, de az eredmény megéri az extra időt! Tökéletes ajándék lehet az ünnepi szezonban.
Hozzávalók (kb. 4 -5 kis üveghez)
- 2 közepes vagy 1 nagy padlizsán
- 1 evőkanál só
- 2 teáskanál római köménymag
- 2 teáskanál koriandermag
- 1 teáskanál fekete bors
- 1 teáskanál görögszéna (fenugreek) mag
- 1 evőkanál fekete mustármag
- 1 teáskanál füstölt paprika
- ½ teáskanál őrölt szegfűbors (allspice)
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 közepes hagyma, apróra vágva
- 1 piros chili
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 cm friss gyömbér darab
- 2 konzerv egész paradicsom
- 3 dl fehérborecet
- 30 dkg muscovado nádcukor
- ½ zöldcitrom leve
Elkészítés
- A padlizsánt kis kockákra daraboljuk, majd egy nagy zűrőbe tesszük. Megszórjuk a sóval, és egy tál fölé téve fél órán át pihentetjük. Papírtörölközővel felitajuk őket.
- Közben száraz serpenyőben kissé megpirítjuk a köménymagot, koriander magot, borsot és a görögszéna magját. Amikor illatosak, áttesszük őket egy mozsárba és alaposan összetörjük. Ugyanebben a serpenyőben, olaj nélkül, megpirítjuk a mustármagot, és az őrölt fűszerekhez adjuk a paprikával és az őrölt szegfűborssal együtt. A fűszerkeveréket félretesszük.
- A fokhagymát, chilit és a hagymát felaprítjuk, a gyömbért lereszeljük.
- Az olajat egy nagy, nehéz alapú lábasban felhevítjük, majd a padlizsánt 10-15 percig aranysárgára sütjük. Hozzáadjuk a fűszereket és fél percig kevergetjük, majd hozzákeverjük a sűrített paradicsomot.
- Egy perc után hozzáadjuk a hagymát, chilit, fokhagymát és a gyömbért, majd jól átkeverjük. Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, ecetet és a cukrot, és addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik.
- Felforraljuk, majd alacsony hőfokon kb. 90-120 percig főzzük.
- Amikor egy lekvárszerű, ragadós keveréket kapunk, lekapcsoljuk a tűzhelyt, és a lekvárba keverjük a zöldcitrom kifacsart levét.
- A lekvárt még meleg, sterilizált üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, majd pihentetjük. A kihűlt üvegeket kamrában vagy egyéb hűvös helyen tároljuk – bontatlanul több hónapig eláll így. Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu