A paradicsomos spagetti kagylóval az egyik legnépszerűbb étel az olasz tengerparti részeken. Ez nem csoda, hiszen 15 percen belül az asztalon lehet. Fontos, hogy friss, azaz élő kagylót alkalmazzunk a recepthez – ami lehet feketekagyló, kékkagyló, de akár vénuszkagyló is. A paradicsomos mártás kissé pikáns – de ki lehet hagyni a chilit.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma vagy 2 db mogyoróhagyma
- 1 szál zellerszár
- 1 db sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 vagy 2 teáskanál szárított chili pehely vagy ½ piros chili apróra vágva
- 1 dl fehérbor
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 konzerv aprított paradicsom (40dkg)
- 20 dkg friss feketekagyló
- 20 dkg spagetti (gluténmentes is jó)
- 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
Elkészítés
- A kagylókat megmossuk, leellenőrizzük- lásd kagylók tisztítása és előkészítése>>.
- Hideg vízben körülbelül 10 percig pihentetjük, hogy a homokszemcsék, alga darabok stb alaposan kimosódjanak.
- Közben elkészítjük a szószt. A hagymát, zellert és a fokhagymát apróra vágjuk. A sárgarépát felkockázzuk.
- Egy nagy, lapos serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olívaolajat, majd hozzáadjuk a hagymát és a zellert, majd alacsony hőfokon 5 percig pároljuk.Hozzáadjuk a fokhagymát és a chilit, majd további 3 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Felöntjük a borral, egy percig keverjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a paradicsom konzervet. Sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk és alacsony hőfokon 15 percig főzzük.
- Amíg a szósz készül, felforralunk egy lábasban enyhén sós vizet, amiben megfőzzük a spagettit körülbelül 10 percig (a csomagoláson található utasításokat követve).
- Amikor a spagetti elkészült (al dente legyen), leszűrjük és a lábasban, fedő alatt melegen tartjuk.
- A kagylót lecsepegtetjük és a paradicsomszószhoz adjuk. Lefedjük a lábast, feljebb állítjuk a hőfokot, és 5 percig pároljuk, amíg a kagylók kinyíltak. Eldobjuk azokat, amik nem nyíltak ki.
- Hozzáadjuk a lecsepegtetett spagettit, és óvatosan összekeverjük az egészet.
- Azonnal tálaljuk, aprított zöldpetrezselyemmel és őrölt borssal megszórva.
Kapcsolatos receptek
- Tészta receptek
- Kagyló receptek
- Olasz receptek
Zest.hu