
Egy kenyérsütőgép megkönnyíti az élesztős péksütemények és tészták készítését, mivel a dagasztás és kelesztés nagy részét elvégzi helyettünk. Így ez meggyes-mákos húsvéti zsemle valójában nagyon könnyen elkészíthető. Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor kövessük a klasszikus angol húsvéti zsemle receptünket, csupán a mazsola és a kandírozott citrushéj helyett meggyet és mákot alkalmazunk. Ez a recept könnyen elkészíthető tejmentesen is, mandulatejet és margarint alkalmazva.
Hozzávalók
A tésztához:
- ½ teáskanál élesztő
- 250 g kenyérliszt
- 1 teáskanál cukor
- 25 g vaj (vagy margarin)
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál mixed spice (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
- 1 db tojás
- 100 ml tej (lehet tejmentes is)
Dagasztás közben hozzáadjuk:
- 100 g aszalt meggy
- 2 evőkanál mák
Egyéb:
- A keresztekhez: 2 evőkanál liszt + 2 evőkanál víz
- A mázhoz: 2 evőkanál cukor + 4 evőkanál tej ( vagy növényi tej)
Elkészítés
- A dagasztólapátot (ha van) a kenyérsütőgépbe rögzítjük, majd a fenti sorrendben beletesszük a sütőformába a tészta hozzávalókat.
- A gép használati utasítását követve kiválasztjuk a megfelelő dagasztási programot. Ez általában körülbelül 2-2 és fél óra. Ha van automatikus adagolója a gépnek, beletesszük az aszalt meggy szemeket és a mákot – ha nincs, akkor majd hozzáadjuk, amikor a gép jelzi.
- A ciklus befejezése után kivesszük a tésztát, és nyolc egyenlő golyót képzünk belőle.
- Ezeket egy enyhén kiolajozott tepsibe tesszük, hagyva közöttük annyi helyet, hogy megduplázódjanak.
- A tepsit a kb. 40°C-ra előmelegített sütőbe tesszük kelni. Körülbelül 30 perc alatt megduplázódnak a zsemlék. Kivesszük a sütőből.
- A sütő hőmérsékletét 180°C-ra állítjuk.
- Közben elkészítjük a pasztát: a lisztet és a vizet kikeverjük, amíg egy sima, sűrű pasztát kapunk. Ezt egy fagyasztózacskóba töltjük, majd az egyik sarkát kicsit levágjuk. Minden zsemle tetejére keresztet rajzolunk a pasztával.
- A tepsit a sütő közepébe tesszük, a zsemléket kb. 15 percig szép barnára sütjük– figyelni kell őket, mert hamar megéghetnek.
- A tejet a cukorral összekeverjük, és megkenjük a zsemléket, amíg még forrók!
- Rácson hagyjuk őket kihűlni.
Kapcsolatos receptek
