A márványos kuglóf az egyik legnépszerűbb sütemény Közép-Európában. Éppen ezért rengeteg recept létezik, a hagyományos kelt tésztástól a modern kevert tésztásig. Ez a verzió piskóta tésztát alkalmaz, így könnyű és puha a sütemény. Tejmentes verzióhoz legjobb a mandulatej ebben a receptben.
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 4 közepes tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 dl tej vagy mandulatej
- 1 dl napraforgóolaj
- 1,5 evőkanál cukormentes kakaó por
- 1 tk vanília kivonat
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
- A lisztet a sütőporral összeszitáljuk.
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A tojásfehérjét egy nagy keverőtálban kemény habbá verjük. (A felvert tojásfehérjéhez adhatunk egy kanál porcukrot, amikor már habos – ez segít a keményedésben).
- A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd folyamatos keverés közben hozzáöntjük a tejet és az olajat. Ehhez a keverékhez kanalanként hozzáadjuk a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot.
- A massza felét egy másik tálba átszedjük. Az egyik adaghoz hozzáadjuk a kakaó port, a másikhoz vaníliát. Mindkettő masszát óvatosan összekeverjük.
- Kivajazunk és lisztezzünk ki egy kuglóf formát, és felváltva belekanalazzuk a két tésztát. Egy nyárssal, vagy vastag hústűvel, örvényes mintát képzünk a tésztában.
- Előmelegített sütő közepén 45-55 perc alatt aranybarnára sütjük a kuglófot.
- A formában hagyjuk félig kihűlni, majd rácsra kiborítjuk.
- Porcukorral tálaljuk, vagy meglocsoljuk cukormázzal, olvasztott csokoládéval, vanília krémmel stb.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu