A kuszkusz a marokkói konyha egyik legfontosabb alapétele. Általában főétel, de köretként is fogyasztják tagine mellé (vagy után). Népszerűsége miatt rengeteg hagyományos és modern recept létezik. A következő marokkói kuszkusz egy autentikus recept, bár modern főzési módszerrel készül, amely előfőzött kuszkuszt alkalmaz..
Hozzávalók
- ½ tk őrölt római kömény
- ¼ tk őrölt gyömbér
- ¼ őrölt kurkuma
- ⅛ tk őrölt szegfűszeg
- 1-2 csipetnyi cayenne paprika
- ⅛ tk őrölt koriandermag
- ⅛ tk őrölt jamaicai szegfű
- 1 ek olívaolaj
- 1 kis lilahagyma
- Fél kaliforniai paprika
- 1 cukkini
- 5 dkg mazsola
- Fél narancs reszelt héja
- Fél konzerv csicseriborsó ( 20 dkg)
- 185 ml vagy zöldség vagy csirkeleves
- 50 ml
- 15 dkg kuszkusz (apró szemű)
- 1-2 ek aprított mentalevél
Elkészítés
- A fűszereket kimérjük.
- A hagymát félbevágjuk, vékony csíkokra szeleteljük.
- A paprikát és cukkinit 1 cm-es kockákra aprítjuk.
- Egy nagy, nehéz aljzatú lábast a tűzhelyre helyezünk, a fűszereket 2-3 percig illatossá sütjük ( olaj nélkül), amikor az aromák felengednek és kissé füstölnek, hozzáadjuk az olajat és a hagymát.
- Alacsony hőfokon puhára sütjük a hagymát, majd hozzáadjuk ap paprika és cikkinai darabokat, 5 percig tovább sütjük. Amikor a zöldségek megpuhultak, de még harapósak, belekeverjük a mazsolát, csicseriborsót és narancshéjat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Leöntjük a csirkelevessel és a narancslével, felforraljuk. Belekeverjük a kuszkuszt, lehúzzuk a lábast a tűzhelyről-egyből lefedjük. 5 percig párolni hagyjuk, majd egy villával a szemcséket fellazítjuk, miközben belekeverjük az aprított mentát.
Tippek
- Melegen vagy hidegen is tálalható. Melegen tálaljuk tagine mellé köretként, hidegen vagy langyosan ideális marokkói, mediterrán grillezett húsok mellé.
- Önmagában is fogyaszthatjuk grillezett lepénnyel (pl pita), így ideális egy vegán étrendbe.
- Remek piknik, parti saláta is lehet.
- Az élelmiszerboltokban kapható kuszkusz előfőzött, így elég csak forró vízbe áztatni. Ha igazi marokkói kuszkusszal szeretnénk elkészíteni, azt másképp kell főzni – lásd kuszkusz tippek.
- A marokkói kuszkusz nagyon finom és egészséges is, ideális diétás, karcsúsító étrendekbe. Azonban a kuszkusz nem glutén-mentes, lisztérzékenyek kerüljék!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu