
Egy nagy húsvéti báránycomb általában sok maradékot eredményez, amiből finom ételeket tudunk készíteni. Az angol „pie” remek megoldás a húsvéti maradékok felhasználása, amit tésztával vagy krumplipürével leborítva sütünk meg. Ez a maradék báránysült pite csicseriborsóval kiegészítve egy kiadós ételt varázsol a asztalunkra, amiben a leveles tészta paplan biztosít egy ropogós kontrasztot. Az étel két lépésben is elkészíthető – először a zöldséges húsos ragu, amely 3-4 napig tárolható a hűtőben vagy akár le is fagyasztható. Utána a pite csupán 20 perc alatt megsül a sütőben. Salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál rozmaring levelei
- 1 konzerv aprított paradicsom
- Maradék szaft vagy 350 ml bárány alapleves
- 1 konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
- 10 dkg zöld zöldség (lehet zöldbab, borsó, spenót, kelkáposzta stb.)
- 1 lap készre nyújtott leveles tészta
- 1,5 csésze aprított maradék sült bárányhús
- 1 tojás, felverve (elhagyható)
Elkészítés
- Felaprítjuk a hagymát, fokhagymát, sárgarépát és a rozmaringleveleket.
- Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, és puhára dinszteljük benne a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, sárgarépát és a rozmaringot. Fedő alatt, alacsony hőfokon 8 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a paradicsomot, az esetleges báránysült szaftot és az alaplevest.
- Felforraljuk, majd alacsony hőfokon 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a csicseriborsót és a zöldségeket. További 5 percig főzzük.
- A bárányhúst nagyon apró darabokra vágjuk, és a zöldséges mártáshoz keverjük. Legyen sűrű, ne túl folyékony, viszont ha a mártás túl sűrű, azaz majdnem száraz, akkor adunk hozzá még egy pici alaplevest.
- Pihentetjük néhány percig vagy teljesen hűlni hagyjuk és hőtőszekrényben tároljuk.
- Amikor készen vagyunk a pite sütéséhez, a paradicsomos bárány és csicseriborsó ragut egy mély, tűzálló edénybe töltjük.
- A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
- A leveles tésztát kitekerjük, majd kb. 2 cm-rel nagyobbra vágjuk, mint az edény pereme.
- Ezzel lefedjük az edényt, majd a tésztát az edény peremére nyomkodjuk, hogy a pite alaposan lezáródjon.
- A maradék tésztából díszeket készítünk – pl virágokat, tojásokat, nyuszikat vagy egyéb motívumokat. Ezeket a tésztára ragasztjuk a felvert tojással.
- A tésztába néhány csíkot vagy keresztet metszünk, hogy a gőz könnyen eltávozhasson, majd megkenjük tojással, hogy szép aranysárgára és ropogósra süljön.
- Kb 20 percig sütjük a sütő közepén, amíg a tészta felpuffad és aranyszínű lesz.
Kapcsolatos receptek
