A következő lencseleves spenóttal kiegészítve egy közel-keleti recept, amely nem csupán könnyen elkészíthető, de tartalmas, pikáns és egészséges is. Ideális hűvös napokra.
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagy szál sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk szárított chili pehely
- 2 tk őrölt római kömény
- 2 tk csemege paprikapor
- 1 ek sűrített paradicsom
- 25 dkg vöröslencse
- 1.5 L zöldségleves
- 3 érett paradicsom
- 40 dkg spenót
- 1 citrom
- Fokhagymás joghurthoz: 10 dkg görög joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek olívaolaj, 1 csipetnyi só (opcionális)
Elkészítés
- A hagymát, sárgarépát felaprítjuk. Az olajat egy nehéz aljú lábasban felforrósítjuk, ebben a felaprított zöldségeket, fedő alatt, puhára pároljuk, majd belepréseljük a fokhagymát és hozzáadjuk a chili pelyhet. Kb 1 percig kevergetjük.
- Hozzáadjuk a paprikát, római köményt és a sűrített paradicsomot. Átkeverjük, majd hozzáadjuk az átmosott és lecsepegtetett lencsét. Kb 1 percig kevergetjük, majd felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd 20 percig rotyogtatjuk.
- A paradicsomokat kis kockákra aprítjuk, a leveshez adjuk, és további 5 percig főzzük. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük, a levesbe keverjük. Lehúzzuk a tűzhelyről, fedő alatt 5 percig pihentetjük.
- A fokhagymát a joghurtba préseljük, hozzáadjuk az olajat és sót, elkeverjük.
- A levest tálaljuk, 1-2 kanálnyi joghurttal leöntve, majd citromlét csavarunk rá.
Tippek
- Tálaljuk pita kenyérrel vagy arab lapos kenyérrel. Vagy elkeverhetjük párolt rizzsel is.
- A leves pikáns, így a chili kihagyható, ha gyerekek is fogyasztják (ezzel kiegészíthetjük tálaláskor is).
- A lencseleves spenóttal egy meglehetősen kiadós leves, így tökéletes főételként. Továbbá passzol diétás, karcsúsító, méregtelenítő (joghurt nélkül) és egészségtudatos étrendekbe is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu