A bárány curry az indiai konyha egyik legnépszerűbb étele. A klasszikus Rogan Josh ízesítés mellett azonban létezik számtalan egyéb verzió is. A kókuszos bárány curry egy enyhén csípős változat, fantasztikusan finom, ugyanakkor egyszerű az elkészítése..
Hozzávalók
- 2 tk ghee vaj vagy növényi olaj
- ½ kg bárány lapocka
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1.5 tk frissen reszelt gyömbér
- 1 piros chili
- ½ tk kurkuma por
- 5 friss curry levél
- 2 ek curry por (házilag kevert)
- Fél konzerv aprított paradicsom (20 dkg)
- 2.5 dl csirkeleves
- 1 dl kókuszkrém
- 1 ek aprított koriander
Előkészületek
- A húst falat nagyságú darabokra vágjuk.
- A fokhagymát és hagymát vékonyan felszeleteljük
- A chilit magtalanítjuk, felaprítjuk
- A fűszereket előkészítjük
Elkészítés
- Egy nehéz aljzatú, fedeles lábasban 1 tk olajat felmelegítünk, ebben a húst megbarnítjuk, majd egy tányérra átszedjük.
- A maradék olajat ugyanabban a lábasban felmelegítjük, és a hagymát puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért, curry leveleket és kurkuma port. 1 percig kevergetjük, majd visszatesszük a húst, hozzáadjuk a curryport. Felöntjük a levessel és a paradicsom konzervvel. Felforraljuk, majd fedő alatt, takarékon, 1 órán át rotyogtatjuk.
- Hozzáadjuk a koriandert és a kókuszkrémet. Fedő nélkül főzzük tovább, sűrű mártássá redukáljuk a szószt.
- Friss koriander levéllel megszórva tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk párolt basmati rizzsel és naan kenyérrel.
- A curry mellé szokásos legalább egy raita, egy chutney és egy dhal tálalása – ezt ne felejtsük el!
- Természetesen el lehet készíteni boltban vásárolt curryporral is, de annak nincsen olyan változatos árnyaltsága, mint a házilag készített fűszerkeveréknek. Currypor házilag>>
- A kókuszos bárány curry pikáns, de nem erős, a chilit lehet duplázni (bár akkor nem igazán élvezhető a különböző fűszerek kombinációja, mert a chili ezt elnyomja). Ideális egy indiai menü keretében – akár egy családi vagy baráti összejövetelre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu