A húsvéti ünnepi asztalról elhagyhatatlan a főtt tojás. Íme néhány ötletes húsvéti főtt tojás variáció, amely könnyen megvalósíthatók és remek dekorációk lehetnek..
Tökéletes főtt tojás
Sok séf szerint a tökéletes főtt tojás készítése a következő:
- A tojásokat sós hideg vízbe tesszük, úgy, hogy a víz teljesen ellepje őket.
- A lábast lefedjük.
- A vizet forráspontig melegítjük, a tűzhelyt lekapcsoljuk, majd fedő alatt a tojásokat 6 percig pihentetjük.
- A tojásokat hideg vízzel leöblítjük.
A fenti módszerrel a tojássárgája nem lesz túl száraz, a fehérje nem lesz gumiszerű. További tippek a tökéletes főtt tojás készítéséhez>>
A főtt tojásokat a következőképpen dekorálhatjuk:
Héjas tojások
- Tojásfestés: természetes színezékkel festett tojások fogyaszthatók is. Ezek önmagukban is szépen mutatnak, de lehet kreatív motívumokat is festeni rájuk. Lásd tojásfestés>>
- Matricás tojások: ez a legegyszerűbb dekorálási módszer – ragasszunk matricákat vagy gyerek tetoválás matricákat a tojások felületére (pl pillangó, virág, nyuszika, kiscsibe stb).
- Helló Kitty tojás: filctollal rajzoljunk a tojásra Hello Kitty arcot, majd ragasszunk a jobb felső oldalra egy masnis vagy virágos matricát
- Nyuszika tojás: füleket vágjunk ki papírból, ezeket ragasszuk a tojásokra, szorosan egymásmellé. Ragasszunk 2 mozgó szemet és egy pom-pom orrot arcként, majd filctollal rajzoljunk bajuszt.
Megpucolt főtt tojás dekorációk
- Kiscsibe: tojás tetejét vágjuk le, a sárgáját kaparjuk ki, amelyből készítsünk tojáskrémet (pl majonézzel). Ezzel töltsük meg a tojást, fedjük le – az aljából vágjunk le egy szeletet, hogy a tojást fel tudjuk állítani. Szeletelt sárgarépából vágjunk ki talpakat és orrot, paprikával töltött olajbogyóból pedig szemeket. A szemeket és orrot ragasszuk a tojáskrémbe, a töltött tojásokat a répás talpra.
- Nyuszi: paprikából vágjunk ki egy kis darabot orrnak, mazsolából szemnek. A bajusz készülhet snidlingből. A füleket vágjuk ki egy másik főtt tojás fehérjéből vagy sárgarépából.
- Kosárka: A főtt tojást félbevágjuk. A tojássárgából krémet készítünk, ezzel a tojás alsó felét megtöltjük. A kosárka szélét zöldpetrezselyemmel díszítjük. Snidlingből kosárfület készítünk. ( l’sd főkép)
Tippek
- A tojáshéjat ne dobjuk el, sok ötletes díszt lehet belőlük készíteni – lásd tojáshéj dekorációk>>
- A fenti dekorációkat kisgyerekekkel is elvégezhetjük, így ideális húsvéti kreatív foglalkozás lehet számukra.
- A húsvéti főtt tojás díszek nem csupán az ünnepi asztalon mutatnak jól, de remek vendégváró étel vagy ajándék lehet locsolkodók számára is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu