A húsvét egyik legfontosabb alapanyaga a tojás. Nem csupán tojásos ételekhez használunk a szokásosnál több tojást, de hímes tojások készítéshez szükségszerű a főtt vagy kifújt tojás. A tojások főzése, dekorálása során azonban sokszor megrepedezik vagy eltörik a tojáshéj. Ezeket (és a húsvéti ételekhez hasznosított tojások héját) ne dobjuk el, hanem készítsünk díszeket belőlük! Íme néhány ötletes húsvérti dísz tojáshéjból:..
Tojáshéj váza
- Alkalmas tojáshéj: ideális az a tojáshéj, amelyeknek a teteje főzés vagy kifújás közben megrepedt, eltört.
- Elkészítés: kisollóval vágjuk le a tojáshéj keskenyebb végét, mossuk ki, és töltsük meg vízzel. Tegyük egy tojástartóba, majd helyezzünk bele hóvirágot, ibolyát, kikericset vagy nárciszt (a virágok szárát vágjuk rövidre).
- Tipp: a vizet naponta cseréljük le – így a virágok tovább maradnak szépek!
Tojáshéj gyertyatartó
- Alkalmas tojáshéj: ideális a jobban megrepedt, vagy kettétört tojáshéj, vagy tojásos ételek készítéséhez szükséges tojások héja (ezeket óvatosan törjük fel úgy, hogy a tojás alsó fele ne törjön szét).
- Elkészítés: kisollóval igazítsuk el a héj szélét, majd öblítsük ki az üreget. Ha szükséges, fessük, színezzük vagy díszítsük a héjat. Tojásfestés>> A tojásokat tegyük tojástartókba, majd a közepébe egy mécses gyertyát (az alumínium tasak nélkül). Gyújtsuk meg a gyertyát, és hagyjuk a viaszt szétolvadni a héjban!
- Verzió 2: a gyertyatartót olvasztott gyertyagyantával és talpas kanóccal is elkészíthetjük. A talpas kanócot helyezzük a tojáshéjba, majd öntsük rá a gőz fölött megolvasztott gyantát. Igazítsuk el a kanócot (azaz legyen egyenes)! Amikor a gyanta megdermedt, vágjuk le a kanócot kb másfél centivel a gyanta felett!
- Tipp: a gyertyával legyünk óvatosak – csakis felügyelet mellett hagyjuk égve, és tartsuk távol kisgyerekektől!
Tojáshéj fészek
- Alkalmas tojáshéj: ideális hímes tojás díszítése közben eltört tojások vagy megrepedt tojások.
- Elkészítés: a tojáshéjból vágjunk ki egy mély fészket, tegyünk bele szalmát vagy raffiát (de vékony csíkokra vágott selyempapír is megfelel), majd tegyünk rá mini csoki tojásokat vagy egy pompom kiscsibét!
Zöldfűszer tojáshéjban
- Alkalmas tojáshéj: ideális főzés vagy kifújás közben megrepedt, felül eltörött tojáshéj.
- Elkészítés: A tojás tetejét kisollóval vágjuk le. A tojást mossuk ki, majd óvatosan töröljük szárazra. Ceruzával rajzoljunk egy arcot a héjra, ezt fessük át akrílfestékbe mártott ecsettel (opcionális). Töltsük meg a tojás kétharmadát komposzttal elkevert termőfölddel, öntsünk rá kevés vizet, hogy nedves legyen. Szórjunk rá fűszermagot – 3-4 nap múlva elkezdenek a csírák nőni. Ideális a vizitorma, céklacsíra, alfalfa, mustár és zsázsa mag.
- Tipp: lehet kicsit csalni, ha kihajtott, készen vásárolt csírát ültetünk át!
Tojáshéj koszorú
- Alkalmas tojáshéj: húsvéti sütés-főzés során összegyűjtött tojáshéjak.
- Elkészítés: lásd lépésről-lépésre tojáshéj koszorú>>
- Tipp: érdemes már hetekkel korábban gyűjteni a tojáshéjakat, ezeket mossuk át és tároljuk száraz, biztonságos helyen!
A fenti húsvéti tojáshéj díszek nem csupán remekül hasznosítják az eltörött, felhasznált tojások héját, de kimondottan szépen mutatnak az ünnepi asztalon vagy pl. az ablakpárkányon. Teljesen összetört tojáshéjakat se pazaroljunk – ideális komposztba vagy a kertben csigák és rovarok eltereléséhez!
Kapcsolatos cikkek