Az angol cukrászat egyik kedvenc alapanyaga a gyömbér, amely melasszal párosítva egy intnezív, pikáns kombinációt alkot. A következő gyömbéres zabpehely süti nagyon egyszerűen összedobható, a normál sütiknél egészségesebb is..
Hozzávalók
- 15 dkg vaj
- 15 dkg sötét (melaszos) nádcukor
- 3 ek méz
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 ek sütőpor
- 2 tk őrölt fahéj
- 2 tk gyömbérpor
- 20 dkg zabpehely
- 3 db kandírozott vagy szirupos gyömbér (egészben)
- 2 tojás
- 3 dl tej
Elkészítés
- A lisztet és sütőport egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a fűszerporokat és zabpelyhet, elkeverjük.
- A vajat, cukrot egy kis lábasban megolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, belekeverjük a mézet. Hűlni hagyjuk.
- A gyömbért kis darabokra aprítjuk.
- A tojást a tejjel elkeverjük.
- A cukros vajat a lisztes keverékhez adjuk, majd beleöntjük a tojásos tejet. Elkeverjük.
- Egy közepes nagyságú, kb 4 cm mély tepsit vagy sütőformát kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk, a tésztát beleöntjük.
- 180 fokon, a sütő közepén sütjük kb 60-75 percen keresztül. 10 percig a tepsiben hűlni hagyjuk, majd rácsra kiborítjuk.
Tippek
- Ha nincs kandírozott vagy szirupos gyömbér, helyettesítsük kb 5 dkg aprított dióbéllel!
- Tálaljuk tea, kávé kísérőjeként, különösen passzol angol tea mellé.
- Csakis kihűlve szeleteljük fel, ugyanis könnyen morzsálódik!
- Uzsonnára, piknikre, kirándulásokra is könnyen bekészíthető.
- Allergiák: növényi tej, margarin is alkalmazható. Búzaliszt helyett rizs vagy hajdina liszt is jó (Figyelem: a zabpehely liszt- de nem glutén-mentes!).
- A gyömbéres zabpehely süti melegítő hatása miatt hűvös napokon esik jól igazán. Remek partikra, bulikra is – különösen Halloween alatt.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu