A grillezett kukorica a tex-mex ételek egyik fontos alapanyaga, ugyanis nagyon változatosan felhasználható. Ez a grillezett kukorica puffancs remek nassolnivaló lehet italozás kisérőjeként, vagy piknikre, kirándulásokra is becsomagolhatjuk. Továbbá glutén-mentes és zabtejjel is elkészíthető, így a legtöbb diéta keretében fogyasztható.
Hozzávalók
- 1 csemege kukorica
- 1 csésze finom polenta (kukoricadara)
- 2 db tojás
- 1 marék koriander levél
- 1 gerezd fokhagyma
- Tej, krémes joghurt, kefír vagy zabtej
- 1 chili kimagozva és aprítva
- ½ tk füstölt paprika
- ½ tk sütőpor
- Só, bors
Elkészítés
- A grillsütőt vagy grillserpenyőt előmelegítjük.
- A kukoricát kevés olajjal bedörzsöljük, majd kb. 10-15 grillezzük, percenként forgatva, amíg a kukorica megpuhul és enyhén megpirul.
- Hűlni hagyjuk, majd egy éles késsel levágjuk a szemeket a csutkáról, amiket egy kis tálkában félreteszünk.
- A lisztet, tojást, fokhagymát, koriandert, sütőport, paprikát és a chilit egy aprítógépbe tesszük. Néhány másodpercig pürézzük, majd öntünk hozzá annyi folyadékot (tejet vagy joghurtot), hogy egy (nem túl) sűrű, sima, krémes tésztát kapjunk. Közben keverjük.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adhatunk hozzá egy kanál olívaolajat (ez segít a sütésben).
- Beleforgatjuk a kukoricaszemeket.
- Egy palacsintasütőt vagy egy vastag aljzatú serpenyőt felhevítünk. Enyhén kiolajozzuk, majd halmokat pakolunk bele a tésztából, és engedjük, hogy ezek kb 5-7 cm széles korongokká szétterüljenek.
- Amikor a puffancsok felülete már nem nedves, lapáttal megfordítjuk őket, és további egy-két percig sütjük, majd egy tányérra kiszedjük.
- Megismételjük a sütést a maradék tésztával.
- A puffancsoklat szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Gluténmentes receptek
- Puffancsok
- Mexikói receptek
Zest.hu