A gombás-hagymás steak az egyik legnépszerűbb étel Amerikában, Angliában és Franciaországban is. A következő recept egy klasszikus angol verzió, amit roppant gyorsan össze lehet dobni.
Hozzávalók
- 2 szelet vastag hátszín
- 1 lila vagy vöröshagyma
- 1 bögre szeletelt vagy apróra vágott gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk magos vagy dijoni mustár
- 2 tk Worcestershire szósz
- Negyed bögre vörösbor (vagy marhahúsleves)
Elkészítés
- A hagymát és gombát felszeleteljük.
- A szobahőmérsékletre felengedett húst áttöröljük, megsózzuk, majd forró olajban kisütjük – fél percenkét fordítgatjuk addig, amíg a kívánt állagot elérjük. Egy tányérra kiszedjük, lefedjük, pihentetjük.
- A serpenyőhöz adunk még kevés olajat, majd ebben megpuhítjuk a hagymát és a gombát. Belepréseljük a fokhagymát, 1 percig keverjük.
- Hozzáadjuk a mustárt, Worcestershire szószt, és a pihenő húsból kifolyt húslét. Felöntjük a borral, majd addig rotyogtatjuk, amíg a bor felszívódik a gombába.
- A mártást a húsra öntjük, sózzuk, borsozzuk.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk sült krumplival vagy krumplipürével.
- A francia verzió ugyanígy készül – de Worcestershire szósz helyett kb 1 ek creme fraiche-t adunk a mártáshoz (amit helyettesíthetünk tejföllel elkevert tejszínnel).
- A recepthez csakis kiváló minőségű marhahús szelet alkalmazható, amely lehetőleg legyen érlelt. Lásd steak tippek>>
- A steak sütése attól függ, hogy mennyire átsülve kedveljük a húst- kb 5-10 perc.
- Mivel a gombás-hagymás steak negyed óra alatt elkészíthető, így hétköznapi gyors vacsora lehet vagy hétvégi brunch.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu