A karácsonyi ünnepek egyik hagyományos gyümölcse a vörös áfonya. Így sokszor marad felhasználatlanul frissen vagy fagyasztva, amivel nem tudunk mit kezdeni. De az is elképzelhető, hogy megvásároltuk, de fogalmunk sincs, hogy mire használjuk. A fűszeres áfonyalekvár (chutney) remek megoldás ilyen esetekben. Íme három, különböző módon készült recept – az első kettő egyből fogyasztható, az almás verzió legalább két hét múlva lesz különösen finom.
Paradicsomos
- Hozzávalók: 20 dkg vörösáfonya, 2 paradicsom, 5 dkg mazsola, 1 salotta hagyma aprítva, ½ tk őrölt: gyömbér, szegfűszeg, bors; 1 tk só, 20 dkg puha nádcukor, 1.5 dl víz, 1 dl almaecet
- Elkészítés: a paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, kis kockákra felvágjuk. Egy lábasban kombináljuk az áfonyát, mazsolát paradicsomot, vizet, sót és hagymát. Felforraljuk, majd fedő alatt 15 percig rotyogtatjuk. Amikor az áfonyák kezdenek pukkadozni, hozzáadjuk a cukrot, őrölt fűszereket és az ecetet. Fedő alatt 35-40 percig sűrű lekvárrá főzzük., néha megkavarjuk. Amikor kihűlt, üvegekbe töltjük, hűtőszekrényben tároljuk.
Barackos
- Hozzávalók: 5 dkg aszalt barack, 35 dkg vörösáfonya, 10 dkg mazsola, 1 tk őrölt fahéj, ½ tk őrölt gyömbér, ½ tk őrölt szegfű vagy szegfűszeg, 2.5 dl víz, 15 dkg cukor, 1 dl almaecet
- Elkészítés: egy lábasban a vizet és cukrot felforraljuk, kevergetjük. Amikor egy szirupot kapunk, hozzáadjuk a többi alapanyagot, felforraljuk, majd alacsony lángon 15 percig rotyogtatjuk.
- Tipp: ez a verzió egyből, frissen fogyasztható – de hagyjuk 5 percig hűlni!
Almás
- Hozzávalók: 25 dkg vörösáfonya, 30 dkg vöröshagyma aprítva, 30 dkg alma apró kockákra vágva, 2 kis gerezd fokhagyma aprítva, 2.5 dl malátaecet, ½ tk őrölt gyömbér, 1 tk só, 30 dkg nádcukor
- Elkészítés: az áfonyát, hagymát, almát, fokhagymát és ecetet felforraljuk. 20 percig rotyogtatjuk. Hozzáadjuk az őrölt gyömbért, sót, cukrot, kevergetjük, majd 1 órán keresztül sűrű, ragadós lekvárrá főzzük. Néha megkeverjük. Meleg, sterilizált üvegekbe töltjük, viaszlappal lefedjük, lezárjuk. Legalább 2-4 hétig hagyjuk érni hűvös, sötét helyen.
- Tipp: gazdagíthatjuk 3-4 db szeletelt paradicsommal is. Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk!
Tippek
- Az áfonyás chutney ideális kéksajtok vagy hideg sültek mellé – különösen passzol sült pulyka maradékkal vagy egyéb szárnyas felvágott mellé. Finom bárányhússal is!
- Vörösáfonyából készíthetünk mártást is – lásd vörösáfonya szósz.
- A fűszeres áfonyalekvár ideális ajándék lehet – akár karácsonyra, akár egyéb téli ünnepi alkalomra!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu