A következő fűszeres hagymalekvár egy különleges verzió, így leginkább ünnepi alkalmakon érdemes felhasználni. Éppen ezért kiváló saját készítésű ajándék is lehet, különösen karácsonyra.
Hozzávalók
- 8 dkg vaj vagy margarin
- 2 ek olívaolaj
- 2 kg hagyma
- 2 szál kakukkfű
- 1 db babérlevél
- 1 tk só
- 25 dkg kristálycukor
- 2.5 dl almaecet
- 1 dl vörösbor
Elkészítés
- A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
- Egy nehézaljú lábasban a vajat és olajat felmelegítjük. Amikor habzik, hozzáadjuk a hagymát, sót, kakukkfüvet, babérlevelet.
- Alacsony hőfokon, lassan puhára sütjük, közben néha átkeverjük. Ez kb 45 perc.
- Eltávolítjuk a kakukkfű szálakat és babérlevelet.
- Kicsit feljebb állítjuk a hőfokot, hozzáadjuk a cukrot, majd további 30-45 percig főzzük. Amikor a lekvár sötét, rozsdabarna színű, felöntjük a borral és ecettel, kissé megborsozzuk.
- 20-30 percig sűrű lekvárrá főzzük.
- Meleg, sterilizált kisüvegekbe töltjük, bélelt fémtetővel légmentesen lezárjuk.
Tippek
- A hagyma lehet vörös- vagy lilahagyma is.
- Vaj, margarin helyett alkalmazhatunk növényi olajat is.
- Kb 6 hónapig tároljuk hűvös, sötét helyen – felbontás után már csakis hűtőszekrényben, és lehetőleg használjuk fel kb egy hónapon belül!
- A fűszeres hagymalekvár csodásan kísér hideg felvágottakat, maradék sülteket (pl sült pulyka), pástétomokat, pikáns sajtokat. Ideális kiegészítő elem lehet parti falatokon is. Remek ínyencség (és ajándék) a karácsonyi ünnepek alatt!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu