Ez a fordított pisztácia és füge torta egy különleges perzsa recept. Ideális kerti partikra,délutáni teákra, évfordulókra, Valentin-napra és téli ünnepek alatt. Én tejmentes margarinnal és gluténmentes liszttel készítettem – így is finom és szaftos lett a sütemény. A cukrot 150 g-ra csökkentettem, de az édesszájúak adhatnak még 50-75 g-ot a tésztához.
Hozzávalók
- 150 g vaj vagy tejmentes margarin
- 2 narancs leve
- 200 g barna cukor
- 6-8 db füge
- 150 g pisztácia bél (sótlan)
- 3 db tojás
- 200 g liszt (gluténmentes is jó)
- 3 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180˚C-ra.
- Egy tortaformát kivajazunk, az alapot sütőpapírral kibéleljük.
- 30 g vajat/margarint kockákra vágunk, és egy kis lábasban alacsony hőfokon megolvasztjuk. Hozzákeverjük 1 narancs levét és 5 deka cukrot.
- Forráspontig melegítjük, majd körülbelül 8 percig sűrű, de nem túl ragadós sziruppá főzzük. Ezt a kibélelt formába öntjük, egyenletesen elosztjuk.
- A fügét fél centis szeletekre vágjuk, ezekkel kibéleljük a forma alját, teljesen befedve a szirupot. Tehetünk rá egy második réteget is, amely átfedi az első réteget, így a sütemény nem szívja majd fel a szirupot.
- A pisztáciát egy aprítógépben morzsává aprítjuk. Hozzáadjuk a maradék (kockára vágott) vajat, a tojást, cukrot és a narancslevet. Hozzáadunk 1 narancs reszelt héját is, ha az bio.
- Pár másodpercig pürézzük, amíg jól összeáll, majd egy nagy keverőtálba átszedjük.
- Beleszitáljuk a lisztet, sütőport és a szófabikarbónát. Óvatosan átkeverjük, amíg sima tésztát kapunk, majd ezt óvatosan a tortaformába öntjük vagy kanalazzuk, a fügékre.
- A tortaformát egy tepsire helyezzük (mert a szirup kifolyhat) és a sütő közepén 45-50 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
- Tűpróbát tartunk 45 perc sütés után – amikor tisztán jön ki a közepébe szúrt tű/pálcika, akkor kész van.
- Kivesszük a sütőből és hagyjuk a formában 10 percig hűlni, majd nagyon óvatosan kiborítjuk egy rácsra.
- Óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu