A fokhagymás garnéla (Gambas al ajillo) a spanyol tapas bárok egyik kedvenc étele. Nagyon egyszerű az elkészítése, és nem csupán italozás kísérőjeként fogyaszthatjuk, de ideális előétel lehet egy mediterrán menüben..
Hozzávalók
- 25-30 dkg garnéla (félig vagy nem tisztított)
- 4-6 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 tk csemege paprika (spanyol)
- 1 citrom leve
- 1 tk szárított chili pehely
- 2 ek olívaolaj
- O.5 dl száraz sherry vagy fehérbor
- Kb 2-3 ek aprított petrezselyem zöld
- grillezett paprika (opcionális)
Elkészítés
- Az olívaolajat felmelegítjük, majd a préselt fokhagymát és chili pelyhet kb 1 percig, közepes hőmérsékleten, megpirítjuk.
- Felkapcsoljuk a tűzhelyt, hozzáadjuk a sherry-t, rákokat, citromlevet és paprikát. Kb 3 percig, folyamatos keverés közben, a rákokat átsütjük. Akkor jó, amikor a rákok rosé színűvé váltak. Hozzáadjuk a grillezett paprikát (csíkokra szeletelve).
- Átöntjük egy tálaló edénybe (olajjal együtt), sózzuk, borsozzuk, petrezselyem zölddel megszórjuk.
- Tálaljuk melegen, friss kenyérrel – bagett az ideális.
Tippek
- Vigyázzunk arra, hogy ne égjen meg a fokhagyma, mert keserű lesz az étel íze. Arra is vigyázzunk, hogy ne süssük túl a rákokat, mert akkor viszont rágósak lesznek! Amint pinkké váltak, húzzuk le a tűzhelyről. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy minden része pink, tegyünk a serpenyőre egy fedőt, és hagyjuk párolni a gőzben 1-2 percig.
- Az olívaolaj mellé tehetünk egy-két kis kocka vajat is – ezzel gazdagabb lesz az íze.
- Lehetőleg ne alkalmazzunk előfőzött garnélát – ez nem veszi át optimálisan az ízeket. Fagyasztott, nyers garnéla az ideális, természetesen kiengedve.
- A tipikus tapas garnéla általában félig van megtisztítva, az alsó, farok részén marad a burkolat, mert így kézzel is fogyasztható. Sokszor egyáltalán nincs megtisztítva, így kézzel, közvetlenül fogyasztás előtt kell megpucolni – ez a módszer ideális romantikus alkalmakra.
- Az étel elkészíthető sütőben is: kombináljuk a hozzávalókat, keverjük el, majd 2 kisebb hőálló tálban 220 fokra tegyük be a sütőbe kb 8 percre. Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyem zölddel.
- A fokhagymás garnéla remek lehet egy tapas menüben vagy egy vendégváró, romantikus menü előételeként. Italként pezsgős koktél vagy sherry passzol mellé.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu