Ez a felesborsó curry padlizsánnal a Dhansak curry vegán változata, amely egy nagyon népszerű indiai és perzsa fúziós étel (általában birka- vagy kecskehússal készül). A húst ebben a verzióban padlizsánnal helyettesítjük, de a curry alap íze ugyanolyan finom, és ráadásul szuper egészséges is! Rizzsel vagy naan kenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 hüvelyk gyömbér
- 1 chili paprika
- 1 sárgarépa
- 2 teáskanál Garam masala fűszerkeverék
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 10 dkg sárga felesborsó, egy éjszakán át beáztatva
- 1 kis darab fahéj
- 2.50 dl passzírozott paradicsom
- 2.5 dl zöldség alapleves
- 0.5 dl kókusztej
A padlizsánhoz:
- 1 közepes padlizsán
- 1 teáskanál római köménymag
- 1 teáskanál paprika (vagy 50/50 chili por)
- 2 csipet kurkuma por
- Só, bors
- Növényi olaj
- 1 marék korianderlevél apróra vágva
- 1 zöldcitrom leve
Elkészítés
- Felaprítjuk a hagymát, gyömbért, chilit és a fokhagymát.
- A sárgarépát kockázzuk.
- 2 evőkanál olajat felhevítünk egy nagy lábasban. 5 percig alacsony hőfokon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, chilit és a gyömbért. Egy percig keverjük, majd hozzáadjuk a sárgarépát és az őrölt fűszereket. Még egy percig keverjük, majd hozzáöntjük a passzírozott paradicsomot, alaplevest és a kókusztejet. Sózzuk, borsozzuk.
- A felesborsót lecsepegtetjük, és a fahéjjal együtt hozzáadjuk a mártáshoz. Felforraljuk, lefedjük és 30 percig rotyogtatjuk.
- Közben a padlizsánt falat darabokra kockázzuk.
- Egy serpenyőben felhevítünk egy kis olajat, hozzáadjuk a padlizsánt, római köménymagot, paprikát / chilit és a kurkumát. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony hőfokon 10 percig sütjük, amíg puha és kissé barna nem lesz.
- Amikor a borsó megpuhult, a curryhez adjuk a sült padlizsánt és a sütés során kiengedett levet, majd további 10 percig főzzük.
- Belekeverjük az aprított friss korianderleveleket és a zöldcitrom levét, majd tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu