A falafel még egészségesebb, ha kevés olajban, sütőben sütőben. Ehhez a recepthez konzerv, azaz előfőzött, csicseriborsót használtam, amelynek az állaga nem olyan ropogós mint a hagyományos, darált csicseriborsóval készültnek. Éppen ezért a gyerekek jobban kedvelik. A falafeleket pita kenyérbe töltve, salátával és pikáns mártásokkal szokás tálalni.
Hozzávalók
- 1 kis lilahagyma, apróra vágva
- 1 konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
- 2 gerezd fokhagyma szegfűszeg, préselve
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 evőkanál apróra vágott koriander levél
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt fekete borso
- 2 evőkanál csicseriborsó liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- Olaj spray
Elkészítés
- A fenti összetevőket (a csicseriborsó liszt és sütőpor kivételével) egy nagy tálban alaposan összekeverjük.
- A keverék felét egy konyhai robotgéppel egy ragadós, durva masszává eldolgozzuk, miközben több alkalommal egy spatulával lekaparjuk a mixer oldalára ragadt keveréket. A massza ne legyen pépes! Megismételjük a keverék másik felével, majd a két adagot összegyúrjuk.
- Hozzáadjuk a sütőport és a csicseriborsó lisztet, lefedjük, és legalább 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
- A sütőt 200 ° C-ra előmelegítjük, és egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
- A masszából 16-18 egyenlő nagyságú pogácsát formálunk a két tenyerünk között.
- A pogácsákat a tepsibe helyezzük, és lefújjuk az olaj spray-el.
- 20–25 percig aranybarnára sütjük, majd átfordítjuk a falafeleket és 180 fokon további kb.10- 15 percig sütjük.
- Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk humusszal vagy tahini szósszal, és ropogós salátával.
- A ropogós verzióhoz kövessük a hagyományos falafel receptjét.
- A falafel sütőben sütve ideális bulikra, piknikre, lusta hétvégi ebédre, vacsorára. További Falafel receptek >>
Zest.hu