A cseresznye-szezonban érdemes néhány üveg lekvárt és chutney-t készíteni télre. Ez az angol fahéjas cseresznyelekvár szuper egyszerűen elkészíthető, ideális süteményekhez és desszertekhez. Kevesebb cukrot tartalmaz, mint az átlag recept, így a lekvárt egy kicsit tovább kell főzni, hogy besűrűsödjön. Továbbá vaníliát és mandarint is tartalmaz, így a téli ünnepek ízeit és illatát idéző elő.
Hozzávalók
- 1 kg cseresznye
- 1 db fahéjrúd
- 1 mandarin
- 18.5 dkg muscovado nádcukor
- 1 tk vanília esszencia vagy paszta
- Egy kis citrom leve
Elkészítés
- Egy kis tányért a hűtőbe teszünk.
- A cseresznyéket megmossuk és kimagozzuk, majd egy vastag aljú lábásba tesszük.
- Hozzáadjuk a cukrot, fahéjrudat és a vaníliát. A cseresznyékre préseljük a mandarin levét, majd a mandarint 4 részre vágjuk és a lábasba tesszük.
- Felforraljuk, és addig főzzük, amíg a mártás alaposan besűrűsödik.
- A cseresznyéket enyhén összetörjük burgonyatörővel, majd addig főzzük, amíga lekvár kezd ragadni a lábashoz.
- Néhány csepp lekvárt a lehűtött tányérra pottyantunk. Ezt egy percre a hűtőbe tesszük, majd az ujjunkat áthúzzuk a lekváron – ha ráncosodik és ragacsos, akkor kész van. Ha nem, akkor még egy-két percig főzzük, és leteszteljük újra.
- Amikor kész a lekvár, hozzáadjuk a citrom levét, majd forró, sterilizált üvegekbe töltjük, és azonnal lezárjuk.
- Hagyjuk kihűlni az üvegeket, majd hűvös, sötét helyen tároljuk (minimum egy évig eláll). Felbontás után a lekvárt hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek
- Cseresznye receptek
- Angol édességek
- Lekvár receptek
Zest.hu