Nagyon egyszerű elkészíteni pesztót házilag, mindössze 5 percet vesz igénybe! Kísérletezhetünk különböző zöldségekkel és fűszernövényekkel is – például ez a cukkini-spenót pesto, ami vegán lehet, ha növényi alapú sajtot használunk. Alkalmazhatjuk szendvicskrémként, pizzaszószként, vagy készíthetünk vele leveles tészta falatokat, tésztás ételeket, burgonyasalátát, de grillezett halak, húsok, zöldségek mellé is tálalhatjuk mártásként.
Hozzávalók
- 1 szál közepes cukkini
- 1 teáskanál olívaolaj
- 2 nagy marék bébispenót, megmosva és lecsepegtetve
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- ½ citrom leve
- 2 evőkanál parmezán (vagy vegán alternatív), lereszelve, plusz tálaláshoz
- 2 evőkanál fenyőmag, plusz néhány a díszítéshez
- 2 evőkanál aprított bazsalikom levél
Elkészítés
- A cukkinit hosszú, vékony szeletekre vágjuk, majd megkenjük kevés olajjal, és grillserpenyőben vagy grillsütőn 2-3 percig csíkosra sütjük.
- A fenyőmagot enyhén megpirítjuk, majd félretesszük.
- Közben a spenótot, fokhagymát, citromlevet, sajtot, bazsalikomot és a fenyőmag nagy részét egy aprítógépbe tesszük. Néhány másodpercig pürézzük.
- Hozzáadjuk a cukkini szeleteket, és addig pürézzük, amíg egy durva állagú pasztát nem kapunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A tetejére szórjuk a maradék fenyőmagot, és kevés reszelt sajtot.
- Hűtőszekrényben tároljuk lefedve, majd 3 napon belül felhasználjuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu