Teázás, kávézás mellé mindig jól esik néhány aprósütemény, de sajnos a készen vásárolt termékek tele vannak cukorral, zsírral, tartósítószerekkel. Kekszeket igazán könnyen lehet sütni, így biztosra tudjuk, hogy mi van benne, és miből mennyi.
A zabpehely a szuperételek egyike, nem csupán szuper magas a tápértéke, de alacsony Glikémiás Indexe miatt kevésbé leszünk éhesek a fogyasztása után. Így remek alapanyag egészséges süteményekhez, és felhasználhatjuk egyszerű kekszek készítéséhez is, mint pl az alábbi csokis zabpehely tallér recept megvalósításához:
Hozzávalók
- 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1 csésze zabpehely
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- ½ tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt szerecsendió
- 1 tojás
- ½ csésze puha vaj (vagy tejmentes margarin)
- ½ csésze nádcukor
- ¼ csésze tej vagy növényi tej
- ½ csésze étcsoki tördelék (minimum 70% kakaó)
Elkészítés
- Keverjük el a lisztet, zabpelyhet, sütőport, sót, fahéjat és szerecsendiót.
- A vajat keverjük habossá a cukorral, adjuk hozzá a felvert tojást és tejet.
- Öntsük össze a két keverékhez. Adjuk hozzá a csoki drazsékat, és keverjük el a masszát.
- Egy teáskanállal szaggassunk kekszeket egy sütőrácsra vagy sütőpapírral bélelt lapos tepsibe.
- 180 fokra előre felmelegített sütőben süssük 15 percig, majd egy fémrácson hagyjuk őket kihűlni.
Tippek
- A tároljuk száraz helyen egy fedett dobozban.
- Remek aprósütemény teázáshoz vagy kávázáshoz, de bulikra, ünnepekre is kíváló.
- A zabpelyhes tallér egy egészségesebb keksz a túlcukrozott sütemények helyett.
Kapcsolatos receptek