A nyár folyamán olyan süteményekre vágyunk, amiket könnyű elkészíteni. Ennek a cseresznyés-csokis süti tésztájának az összeállítása mindössze 10 perc, a sütése is csak 35 perc. A süti olyan mint a brownie, csak kicsit puhább,(még másnap is!). Továbbá tejmentes, mivel olajjal készül – a lisztet is le lehet cserélni glutén-mentes verzióra. Ideális nyári piknikre, kirándulásokra, kerti partikra vagy délutáni teára.
Hozzávalók
- 1 csésze forró víz
- 2 evőkanál kakaópor
- 25 dkg friss cseresznye
- 15 dkg liszt, szitálva
- ½ csésze barna cukor (muscovado)
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 csipet só
- 3 tojás
- ½ csésze növényi olaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 evőkanál liszt
- ½ csésze tört csokoládé darabok
Elkészítés
- A sütőt 180° C-ra előmelegítjük. Egy kb. 20×20 cm-es tortaformatát kiolajozunk és az alját kibéleljük sütőpapírral.
- A forró vizet és a kakaóport sima pasztává keverjük, majd félretesszük, hogy lehűljön.
- A cseresznyéket kimagozzuk, és papírtörölközőn felitatjuk.
- Egy nagy keverőtálban a lisztet, cukrot, sütőport és sót elkeverjük.
- Egy másik tálban felverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk az olajat, vaníliakivonatot és a kakaós pasztát.
- A tojáskeveréket a lisztkeverékhez öntjük, és óvatosan összekeverjük. Ne keverjük túl a tésztát!
- A kimagozott cseresznyéket a 2 evőkanál lisztben megforgatjuk (ez megakadályozza, hogy sütés közben lesüllyedjenek vagy szétmálljanak).
- A cseresznyét és a csokoládé darabokat a tésztába forgatjuk, majd az előkészített tortaformába öntjük, egyenletesen eloszlatva.
- 35-40 percig sütjük a sütő közepén. A sütemény közepébe egy fogpiszkálót vagy fapálcikát szúrunk – ha tisztán jön ki, akkor kész van. Ha nedves, akkor süssük további 5-10 percig, és teszteljük le újra.
- A süteményt 5 percig a tortaformában hűlni hagyjuk, majd egy rácsra áthelyezzük.
- Amikor teljesen kihűlt, kockákra vágjuk és porcukorral meghintjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu