A következő brokkolis tészta nagyon egyszerűen elkészíthető, 15 percen belül az asztalon lehet. Ráadásul kiadós, egészséges, így szuper hús-mentes vagy rohanós napokon.
Hozzávalók
- 30 dkg brokkoli rózsa
- 2 tk olíva olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vörös chili
- 5 dkg dióbél
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja és leve
- 2 ek reszelt parmesan sajt
- 40 dkg száraz tészta
Elkészítés
- A tésztát a csomagoláson található utasítás alapján megfőzzük, lecsepegtetjük.
- Közben a brokkoli rózsákat forró vízben 2-3 percig blansírozzuk vagy a tésza felett, a gőzben megpároljuk. A brokkoli maradjon harapós! Lecsepegtetjük, szárazra töröljük.
- A fokhagymákat felszeleteljük. A chili magházát és ereit eltávolítjuk, felaprítjuk. A dióbeleket felaprítjuk.
- Az olajat egy wokban felforrósítjuk ebben a brokkolit, fokhagymát és chilit 1-2 percig megpirítjuk. Hozzáadjuk a reszelt citrushéjat, majd belecsavarjuk a levét. Beleszórjuk a diót, 1 percig rotyogtatjuk.
- A tésztát egy nagy keverőtálba töltjük, ráöntjük a brokkolit. Óvatosan elkeverjük.
- Sózzuk, borsozzuk. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Tippek
- A tészta lehet bármiféle – teljeskiőrlésű vagy glutén-mentes is, de vegyük figyelembe, hogy ezek főzési ideje eltér a normál tészta főzésétől.
- Ha túl nagyok a brokkoli rózsák, párolás után vágjuk őket félbe!
- Pároláshoz legjobb eszköz egy ázsiai bambuszkosár.
- A citromos verzió ideális tavasszal, nyáron – a narancsos a téli szezonban.
- Kiegészíthetjük maradék sültekkel, kolbásszal vagy virslivel – de akár sült bacon szalonnával is.
- A sajt elhagyható, így vegán lesz az étel.
- A fenti adag kb 4 emberre szól.
- A brokkolis tészta negyedóra alatt összedobható, így ideális rohanós hétköznapokon vagy lustálkodó hétvégeken. Remekül passzol diétás, egészségtudatos étrendekbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu