Az édesburgonya, vagy batáta, az egyik legegészségesebb zöldség, amely nagyon változatosan felhasználható. Ennek ellenére még mindig sokan nem próbálták ki.
Az édesburgonyát lehet főzni, sütni, párolni vagy grillezni. Készíthetünk batátából krémlevest, egytálételt, tészta mártást, pizza alapot, tölteléket, puffancsot, fasírtot, falafelt, lepényt stb. Lehet köretként is tálalni (pürézve, sülve, grillezve, töltve) de még sütemény tésztákba is bele keverhető. Lásd édesburgonya receptek>>.
Az édesburgonya Dél-Amerikában honos, ahol éveredek óta alapélelmiszer. Kolombusz által érkezett Európába, és manapság világszerte termesztik – különösen népszerű Ázsiában. Bár édesburgonyának nevezik, nincs sok köze a burgonyafélékhez, azon kívül, hogy elsősorban a megvastagodott gyökereiért termesztik, és burgonyához hasonlóan készítjük el.
Nagyon sok batáta fajta létezik – a húsa általában sárga vagy narancssárga, a héja lehet fehér, sárga, piros vagy barna. Alakja lehet gumós vagy hosszúkás is. Híres a Japán lila édesburgonya is, ami szuper egészséges, így a szuperételek egyike.
A batáta minden fajtája egy egészséges gumós zöldség. Tápanyagokban különösen gazdag – pl rosokban, szénhidrátban, fehérjében, A-vitaminban (béta-karotin), így érdemes rendszeresen fogyasztani. Kiváló antioxidáns, erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, stabilizálja a vércukor szintet – továbbá több rák ellen is megvédhet, miközben a glikémiás indexe alacsony. Édesburgonya tápértékei>>
Felhasználása
- Az édesburgonyát lehet főzni, sütni, párolni vagy grillezni. Legegyszerűbb burgonya helyett alkalmazni– mint pl krumplipürét, sült krumplit vagy héjában sült krumplit, így remek köret. De kiválóan passzol levesekbe, egytálételekbe, chilbe, currybe is. Sütőtököt is remekül helyettesíthet.
- Szinte minden zöldséggel, zöldfűszerrel, sajttal, fűszerezéssel kombinálható – különösen passzol hozzá a fahéj, juhar szirup, chilli, oregano, feta, paprika és a diófélék.
- A meghámozott batáta könnyen oxidálódik, ezért hámozás után tároljuk vízben.
- Mivel az íze kissé édes, így ideális süteményekbe, édességekbe is.