A makréla ez egyik legolcsóbb és legegészségesebb halféle, amely bőségesen előfordul a tengerekben, így nem kell aggódnunk azért, hogy fogyasztásával veszélyeztetjük a halállományt. Ráadásul nagyon könnyű a sütése-főzése, példa erre a babos makréla receptje.
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 db érett paradicsom
- 2 szál kakukkfű
- Fél tk világos nádcukor
- 1 konzerv fehérbab (400ml)
- 4 szelet makréla filé
- Kb 1 tk csemege fűszerpaprika
- 1 citrom
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A paradicsomot kis kockákra aprítjuk.
- 1 ek olajban a hagymát 5 percig megpuhítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, 1 perc múlva a paradicsom darabokat és a kakukkfű leveleit. Kb 10 percig sűrűs mártássá főzzük.
- Hozzáadjuk a cukrot és alecsurgatott babot. Sózzuk borsozzuk. Felmelegítjük.
- Közben a halat megmossuk, szárazra töröljük, majd olajjal és a paprikával bedörzsöljük.
- Grillsütőn vagy grill serpenyőben mindkét oldalon 2-3 percig átsütjük, miközben a citromot rácsavarjuk.
- Tálalás előtt sózzuk, borsozzuk. A halat a babos mártással tálaljuk.
Tippek
- Tálaljunk mellé valami egyszerű köretet vagy salátát. Köretek>>
- Elkészíthetjük egész (de kibelezett) halból is – ebben az esetben alkalmazzuk inkább a sütőt. Süssük 200 fokon, a citromlével lelocsolva.
- A babmártás bár csupán 15 percet igényel, előre is elkészíthető – így ideális gyors vacsora vagy ebéd lehet a hallal.
- A babos makréla nem csupán roppant egyszerűen elkészíthető, de ideális étel egy egészséges étrendbe. Diétás, fogyókúrás (low-carb) étrendekbe is passzol.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu