A fűszeres körtelekvár egy angol chutney, amit téli sültek maradékával és sajtokkal fogyasztanak az angolok. Továbbá ideális ajándék karácsonyra, téli névnapokra, születésnapokra. Tuti finom és tuti egyszerű az elkészítése..
Hozzávalók
- 1 kg érett körte
- 15 dkg aszalt szilva
- 15 dkg mazsola (világos)
- 15 dkg mazsola (sötét)
- 20 dkg salotta hagyma
- 2 db alma
- 30 dkg világos nádcukor
- 1 db fahéjrúd
- 5 dl almaecet
Elkészítés
- A körtéket, almákat meghámozzuk, magtalanítjuk, majd durván apró darabokra felvágjuk. Egy nehézaljzatú lábasba töltjük a többi hozzávalóval – az almaecet felével felöntjük. Sózzuk, borsozzuk.
- Felforraljuk, közben addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen elolvad. 25 percig hagyjuk rotyogni, majd hozzáadjuk az almaecet másik felét, és további 30 percig főzzük. Akkor jó, amikor egy sűrű, ragadós lekvárt kapunk – ha még nem az, akkor főzzük tovább.
- Steril üvegekbe töltjük, viaszpapírral leborítjuk, majd légmentesen lezárjuk.
Tippek
- Tároljuk hideg, száraz, sötét helyen (pl kamrában). Így akár 6 hónapig is eláll. A kibontott chutney-t azonban tároljuk hűtőszekrényben!
- Steril üvegek – az üvegeket mossuk át alaposan, állítsuk őket egymás mellé egy lapos tepsibe, majd tegyük be 140 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre (de, ha van, alkalmazhatunk babasterilizálót is!) Üveg sterilizálás>>
- Felhasználás – a chutney ideális maradék hideg húsokhoz (pl sült pulyka vagy sült karaj), felvágottakhoz, továbbá pikáns sajtok mellé. Hasznosíthatjuk szendvicsekhez és salátákhoz is, továbbá ideális parti falatok feltéteként is.
- A körte chutney remek ajándék lehet ünnepekre, névnapra, születésnapra stb.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu